Hoppa till huvudinnehåll

Skolor i Korsholm och Vasa övergår till distansundervisning

Den finskspråkiga skolan Keskuskoulu i Korsholm
Keskuskoulu i Korsholm. Den finskspråkiga skolan Keskuskoulu i Korsholm Bild: Yle/ Sonja Rundt Korsholm,mustasaaren keskuskoulu

Korsholms högstadium och Mustasaaren Keskuskoulus åk 7-9 övergår till distansundervisning från och med måndag. Orsaken är exponering för coronaviruset, både i skolorna och i skolskjutsarna.

Ett fall av coronasmitta har konstaterats vid Keskuskoulu och ett tiotal elever i båda skolorna har exponerats både i skolan och i skolskjutsen. Distansundervisning pågår enligt planerna till månadens slut.

I samband med det konstaterade fallet vid Keskuskoulu så har 27 elever samt 7 vuxna försatts i karantän.

Kommunen uppmanar alla som rest med busslinje 10 (Smedsby-Toby-Helsingby-Rimal) under tiden 21 - 22.1.2021 att vara uppmärksamma på eventuella förkylningssymptom.

I Vasa är finska Lyseon lukio på distans efter att tre elever konstaterats smittade i fredags. Vasa gymnasium, som verkar i samma byggnad som Lyseon lukio, går över till distansundervisning på tisdag.

- Vi har inga bekräftade fall i skolan, men vi vill lugna ner situationen. Det har förekommit en viss oro, säger Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen.

Beslutet togs på lördagen.

- Idag måndag har vi ännu närundervisning så att eleverna kan hämta allt material som de behöver och hinner prata ihop sig inför fyra dagar på distans, säger Levonen.

Fortsatt distansundervisning i Vörå

I Vörå har högstadiet Tegengrenskolan varit på distans redan i en vecka och distansundervisningen fortsätter den här veckan. Under veckoslutet har man kunnat konstatera fyra nya fall som hör ihop med smittkedjan som uppkommit i skolan.

Ett av de fallen gäller en anställd vid hälsovårdscentralen i Oravais. Där är smittspårningen nu slutförd och alla exponerade kontaktade och försatta i karantän. Många i personalen är försatta i karantän och det innebär ändringar i verksamheten i hälsovården i Vörå.

Under veckoslutet konstaterades totalt 20 nya coronafall i Vasa sjukvårdsditrikt, ett fall i Mellersta Österbotten och tre fall i Södra Österbotten.

Uppdaterad 25.1.2021 kl 9:30: Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen bekräftar att skolan övergår till distans på tisdag 26.1.

Läs också