Hoppa till huvudinnehåll

Super Bowl-lagen klara – Tom Bradys Tampa Bay ställs mot de regerande mästarna Kansas City

Tampa Bays Tom Brady fick ta emot George Halas-trofén efter segern mot Green Bay.
Tampa Bays Tom Brady fick ta emot George Halas-trofén efter segern mot Green Bay. Tampa Bays Tom Brady fick ta emot George Halas-trofén efter segern mot Green Bay. Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY / AOP Tom Brady,Tampa Bay Buccaneers

En match återstår i NFL, den amerikanska proffsligan i amerikansk fotboll. Det handlar om finalen och det stora spektaklet Super Bowl som avgörs om två veckor. På söndagen spelades semifinalerna där Green Bay och Buffalo fick se sig besegrade av Tampa Bay och Kansas City.

Tom Brady var quarterback i New England Patrots i 20 år (2000–2019) där han skördade stora framgångar. Brady tog New England till Super Bowl nio gånger. Det blev sex finalsegrar och tre finalförluster. Ingen annan spelare har vunnit Super Bowl lika många gånger och om två veckor kan Brady ytterligare utöka sitt mästerskapssaldo.

Inför säsongen 2021 flyttade den nu 43-årige Brady till Tampa Bay Buccaneers och fick sällskap av Rob Gronkowski som vann tre titlar under sin tid (2010–2018) i New England.

Tampa Bay har varit något av ett kroniskt bottenlag, och inte spelat slutspel sedan Super Bowl-segern 2002.

Med ledning av Brady får laget möjlighet att ta sin andra titel någonsin. I finalen ställs Tampa Bay mot de regerande mästarna Kansas City Chiefs som slog Buffalo Bills med 38–24. Buffalo ledde med 9–0 efter den första perioden men Kansas City hade före pausvilan vänt till 21–12.

Kansas Citys stora quarterbackstjärna Patrick Mahomes är bara 25 år gammal.
Kansas Citys stora quarterbackstjärna Patrick Mahomes är bara 25 år gammal. Kansas Citys stora quarterbackstjärna Patrick Mahomes är bara 25 år gammal. Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP / Jamie Squire Patrick Mahomes,Kansas City Chiefs

Om Kansas City vinner igen blir klubben det första laget på 15 år som lyckas försvara sin titel. Det senaste laget som lyckats med bedriften är Bradys New England som vann 2005 och 2006.

Super Bowl spelas söndagen den 7 februari, natten till måndag finsk tid i Tampa Bay. Buccaneers blir det första laget någonsin som får spela matchen på sin hemmaarena.

I spelbolagens papper gäller Kansas City som knapp förhandsfavorit och laget förutspås vinna matchen med knappt 60 procents sannolikhet.

Semifinalresultat:

Green Bay Packers – Tampa Bay Buccaneers 26–31 (10–21)

Kansas City Chiefs – Buffalo Bills 38–24 (21–12)

Läs också