Hoppa till huvudinnehåll

Vaccintillverkare kommer med uppmaning att undvika graviditet i två månader efter coronavaccinering – för säkerhets skull

Raskaana oleva nainen venyttelee jumppapallon päällä.
Forskning om graviditet och coronavaccin pågår Raskaana oleva nainen venyttelee jumppapallon päällä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle graviditet,graviditetsillamående,graviditetskomplikationer,Graviditetstoxikos,graviditetsdiabetes,Graviditetstester,parförhållande,familjer,barnfamiljer,småbarnsfamiljer,föräldraledighet,kärlek,förlossningsvård,postpartumdepression,partner,moderskap,mödrarådgivningar,moderskapsförpackningar,moderskapsledighet,Moderskapsledighet,mödravård,hälsa,mental hälsa,förlossning,förlossningssjukhus,delivery ward,surrogatmoderskap,förlossningsförberedelse,prematur förlossning,postpartumdepression,rädsla,sex,hem,stretching,Exercise ball

Undvik graviditet de två första månaderna efter coronavaccin. Så lyder uppmaningen från läkemedelstillverkarna Pfizer och Biontech, skriver Yle Uutiset.

Rekommendationen handlar om en försiktighetsåtgärd, driven till sin spets, säger THL:s överläkare Hanna Nohynek. Tillverkarna vill med varningen betona att man inte forskat tillräckligt i vaccinets möjliga konsekvenser för fostret, säger hon.

– Man vet inte med säkerhet hur en eventuell inflammationsreaktion, som framkallas av vaccinet, kan påverka ett foster i tidigt stadium.

I djurförsök har man ändå inte kunnat påvisa att vaccinet påverkar fostret negativt på något sätt, säger Nohynek.

– Inga missbildningar eller något annat alarmerande har upptäckts.

Två månader innebär en rejäl säkerhetsmarginal, säger hon. I allmänhet varar en inflammationsreaktion i högst två veckor efter att vaccinet tagits.

– Två månader innebär verkligen en extrem försiktighetsåtgärd.

Också den ribonukleinsyra (RNA) som ingår i vaccinet försvinner snabbt ur kroppen, säger Nohynek.

Vaccin diskuteras i fertilitetsvården

I allmänhet innebär vaccineringar inga uppmaningar om att undvika graviditet. Det gäller exempelvis vanliga influensavaccineringar – gravida uppmanas att ta influensavaccin.

Vid fertilitetsklinikerna har coronavaccinets tvåmånadersregel diskuterats flitigt, men enligt Hanna Nohynek är det inte ändamålsenligt att avbryta fertilitetsvården på grund av vaccinet.

Än så länge rekommenderas att gravida inte vaccineras mot covid-19, med vissa undantag. Om den gravida hör till riskgruppen eller har ett utsatt jobb kan vaccin övervägas, säger Nohynek.

– Forskning kring gravida, foster och vaccin har inletts på många håll i världen, särskilt i USA, och vi väntar på resultat därifrån, säger överläkaren Hanna Nohynek på THL.

Detta är en översättning av Yle Uutisets artikel Raskautta tulisi välttää pari kuukautta koronarokotuksen jälkeen – varoaika on pitkä varmuuden vuoksi i bearbetning av Sara Langh.

Läs också