Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad ska börja coronatesta kvällspassagerarna i hamnen – en fjärdedel av passagerarna på morgonbåtarna har låtit testa sig

M/S Viking Grace
Illustrerande arkivbild. Åbo stad ska börja testa kvällspassagerarna i Åbo hamn. M/S Viking Grace Bild: Arash Matin / Yle Viking Line,M/S Viking Grace,Åbo,Åbo hamn

Passagerare på morgonbåtarna har kunnat testa sig sedan lördagen den 16 januari i Åbo hamn. Från och med onsdagen ska också kvällspassagerarna erbjudas möjligheten att coronatesta sig.

På morgonbåtarna har 1 150 passagerare anlänt till Åbo från utlandet. Av dem har en fjärdedel, det vill säga cirka 25 procent, låtit coronatesta sig. 10 av dem testade positivt för covid-19.

Enligt expertläkare Jane Marttila vid Åbo stad är det ännu inte säkert om det går att börja testa kvällspassagerarna redan på onsdag.

Att coronatesta i hamen är mera arbetsdrygt och kräver mera personal än att testa på till exempel en flygplats.

Silja Galaxy på väg från Åbo hamn. Illustrerande arkivbild.

Passagerarna kan testas, men det kräver mycket personal

På fredag meddelade regeringen om skärpta inreserestriktioner. Den lättare trafiken ska göra det enklare att testa alla passagerare. Begränsningarna träder i kraft natten mellan tisdag och onsdag.

Enligt Jane Marttila är det möjligt att utföra testerna i hamnen och flygplatsen, men personal är en bristvara.

För närvarande anländer ett flyg i veckan från utlandet. Enligt Marttila är det få svenskar som kommer till Åbo med båt.

- En annan fråga är om de låter testa sig, men vi kan erbjuda dem den möjligheten, säger Marttila.

I förra veckan uppskattade Åbo stadsdirektör Minna Arve att andelen passagerare som låter testa sig är liten.

Enligt Jane Marttila kan man försöka locka allt fler passagerare att testa sig genom att göra testningen så smidig och enkel som möjligt. Det är inte möjligt att tvinga någon att testa sig.

Artikeln baserar sig på Turku pyrkii aloittamaan iltalaivojen koronatestit keskiviikkona – aamulaivoilla todettu viikossa 10 tartuntaa, vain neljännes meni testiin skriven av Eino Kossila, och översatt av Pontus Nyqvist.