Hoppa till huvudinnehåll

Den svenska dramatikern och författaren Lars Norén död

Lars Norén.
Lars Norén blev 76 år. Lars Norén. Bild: Nelly Bonnier Lars Norén

Den svenska dramatikern och författaren Lars Norén har dött. Han blev 76 år gammal.

Lars Norén avled i dag sviterna av covid-19, meddelar Albert Bonniers Förlag.

Norén var en av Sveriges mest inflytelserika dramatiker och skrev över hundra pjäser. Han hade också internationell framgång.

Lars Norén var poet, regissör, teaterchef och dramatiker.

– Lars Norén var vår största dramatiker efter Strindberg, säger DN:s kulturchef Björn Wiman. (Bakom betalvägg)

Norén debuterade 1963 med diktsamlingen "Syrener, snö". På 1970-talet blev hans dikter mer personliga, och han skrev också i form av dagböcker.

Lars Norén fick ett stort genombrott med pjäsen "Natten är dagens mor" som hade urpremiär på Malmö stadsteater 1982. Den pjäsen följdes av "Kaos är granne med Gud" och "Stillheten".

Engagerade sig i moraliska konflikter, klassfrågor och social utsatthet

Inre spänningar i familjer, moraliska konflikter, klassfrågor och social utsatthet är teman som återkommer i Noréns verk.

– Han är en av de mycket få konstnärer som har varit med och skapat den svenska självbilden. "Norénjularna", "Noréngrälen"… det är begrepp som bidragit till att göra oss till de vi är, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

En kontroversiell konstnär

År 2008 utkom "En dramatikers dagbok" – ett jätteverk på drygt 1 600 sidor som bygger på Lars Noréns egna dagboksanteckningar mellan 2000 och 2005.

Norén beskriver där sin vardag, känslor och minnen. Han blev hyllad för verket men många reagerade också negativt eftersom Norén kunde uttrycka sig skarpt om olika personer.

Sorglig koppling till en av Noréns pjäser

Som dramatiker blir Norén ihågkommen speciellt för sin pjäs "7:3" där tre interner på Tidaholmsanstalten innehade roller. Pjäsen sattes upp i samarbete med Riksteatern 1999. Internerna begick brott under samma tid som de åkte på turné med pjäsen, och under ett flyktförsök sköt de ihjäl två polismän i det som kallas för Malexandermorden.

Källor: Albert Bonniers Förlag, DN, Aftonbladet

Läs också