Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna vill ha en sockerskatt - mindre stöd för skatt på fett och salt

En hög med olika färgs godisar ligger på en vit yta.
Sötsaker kunde beläggas med en sockerskatt, anser en majoritet av finländarna. En hög med olika färgs godisar ligger på en vit yta. Bild: Mostphotos sötsaker,livsmedelsfärger,Sockerberoende,sockerarter,sockerindustri,Lösgodis

Livsmedel borde beskattas utgående från deras effekter på hälsan. Det tycker en majoritet av finländarna. Speciellt populär är idén att införa en sockerskatt.

Nästan sex av tio finländare anser att man kunde införa en specifik skatt på produkter som innehåller mycket socker, visar en enkät som en rad hälsoorganisationer har beställt av Taloustutkimus.

Nästan lika populär är tanken att överlag börja beskatta livsmedel utgående från hur hälsosamma - eller ohälsosamma - de är. Drygt hälften skulle välkomna en sådan reform.

Frågan om beskattningen av sockerhaltiga produkter har varit aktuell även tidigare. Bland annat var en sötsaksskatt i kraft en tid på 2010-talet.

De här skatterna visade sig ändå vara besvärliga att tillämpa i praktiken och en specifik sockerskatt ansågs inte gå ihop med EU:s konkurrensregler.

Socker favoritboven

I praktiken kunde man genom en nyttighetsbaserad beskattning exempelvis belägga produkter som innehåller mycket salt eller fett med extra skatter. De här skatterna skulle ändå vara klart mindre populära än en sockerskatt.

Minst stöd får tanken att införa en fettskatt. Bara 36 procent av de tillfrågade vill ha en sådan, medan 45 procent motsätter sig idén.

Enkäten visar också att de allra flesta är redo att förbjuda unga att köpa energidrycker. Hela 83 procent anser att personer under 15 år inte borde få köpa energidrycker.

Drygt tusen personer svarade på enkäten som gjordes i november 2020.

Källa: STT