Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad och Karleby ville rädda Kokkotyöstiftelsen: "Det finns inte tillräcklig finansiering för en trovärdig fortsättning"

En allvarsam kvinna
Karlebys stadsdirektör Stina Mattila. En allvarsam kvinna Bild: Yle/Kalle Niskala kvinna

Jakobstad och Karleby villle rädda Kokkotyöstiftelsen. Men medlemskommunerna och övriga intressenter lyckades inte hitta en gemensam lösning. - För tillfället ser det mycket mörkt ut, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Den tredje februari tar förvaltningsrådet ställning till Kokkotyöstiftelsens framtid. Det här är resultatet av en lång process säger Jakobstad personaldirektör Eva-Maria Emet som är medlem i stiftelsens styrelse.

- Vi har länge försökt få rätsida på ekonomin, men som styrelsen bedömer läget finns det ingen möjlighet att fortsätta verksamheten, säger Emet.

Karlebys stadsdirektör Stina Mattila säger att man under flera veckor försökte utverka ytterligare grundkapital.

- Vi utgick från att vi skulle hitta en lösning, men fick lov att konstatera att det inte finns tillräcklig finansiering för en trovärdig fortsättning. Tyvärr gick det så här, säger Mattila.

Kokkotyö hoppas på kommunerna

Kokkotyöstiftelsens tillförordnade vd Sonja Irjala-Jungar säger att Kokkotyöstiftelsen ansökt om medel från alla tillgänglida fonder, men blivit uteslutna.

Nu ställer Jungar-Irjala hoppet till medlemskommunerna.

- Jag hoppas fortfarande på en lösning så att vi kunde fortsätta vår verksamhet. Det vore så synd att låta en färdig stuktur falla sönder, säger Jungar-Irjala.

En kvinna med rosa halsduk står i en snöig stadsmiljö
Sonja Jungar-Irjala. En kvinna med rosa halsduk står i en snöig stadsmiljö Bild: Mårten Wallendahl / Yle Retro,kokkotyö

Svårt att hitta arbete på grund av pandemin

På Kokkotyös verksamhetspunkt Retro i Jakobstad arbetar i dag ett hundratal personer med försäljning, reparationsarbete, flyttjänster och i caféet.

Fatima Långström och Jaana Millasnoore jobbar båda på Retro och de hoppas att kommunen kunde fortsätta driva verksamheten om stiftelsen går i graven.

- Vi trivs på vårt jobb och därför känner vi oss sorgsna över hotet om nedläggning. Det kommer inte att bli lätt att hitta ett annat arbete, speciellt inte i coronatider säger Millasnoore.

- Det finns inte så mycket att välja på, det är säkert arbetslöshet som väntar om Retro stänger.

Långström säger att man ser att humöret inte är det bästa bland de som arbetar på Retro just nu. Också Långström är illa rädd att det är arbetslöshet som väntar.

Nu ställer hon sitt hopp till staden Jakobstad.

- Jag hoppas att staden tar över om Kokkotyöstiftelsen läggs ner, säger Långström.

En kvinna med ansiktsmask står vid en kassaapparat
Fatima Långström. En kvinna med ansiktsmask står vid en kassaapparat Bild: Mårten Wallendahl / Yle Retro,Jakobstad,fatima långström

Karleby ville köpa aktier i tvätteriet

Karleby och Jakobstad är Kokkotyöstiftelsens största kunder. Karleby köper ungefär 56 procent av stiftelsens tjänster och Jakobstad drygt tjugo procent.

Eva-Maria Emet säger att kommunerna i Jakobstadsregionen hade varit villiga att gå in med mera kapital och att också föreningar och stiftelser ville hjälpa till. Men det räckte inte.

Karleby stad var villig att köpa aktier i stiftelsens tvätteri för 175 000 euro. Nu hänger också det här beslutet i luften i väntan på att stiftelsens öde avgörs.

- Allting är öppet nu, säger Stina Mattila.

Intergrationskoordinator Eva-Maria Emet vid Socialcentralen i Jakobstad
Eva-Maria Emet Intergrationskoordinator Eva-Maria Emet vid Socialcentralen i Jakobstad Bild: Johanna Överfors/YLE integrationskoordinator eva-maria emet

Ingen kan direkt ta över Retros verksamhet

För Jakobstad är Retro, som är en del av stiftelsen, en märkbar aktör när det gäller sysselsättande verksamhet. Bortfallet blir stort om stiftelsen läggs ner. I dagsläget finns det inte heller någon annan aktör som direkt kan ta över verksamheten.

- Den här verksamheten behövs i Jakobstad och den måste ordnas på något sätt. Nu måste vi diskutera med grannkommunerna, säger Emet.

Sysselsättande verksamhet är en lagstadgad uppgift, kommunerna kan inte strunta i den här verksamheten.

Jungar-Irjala säger att Kokkotyö är kommunernas verktyg för att slippa betala avgifter för att man har arbetslösa invånare.

- Det är det som vi försökt förmedla till kommunerna, att det blir dyrare att starta upp en dylik verksamhet från grunden än att fortsätta driva Kokkotyöstiftelsen, säger Jungar-Irjala.

Varken Jakobstad eller Karleby har en plan b som man direkt kan sätta i verket. Men klart är att klienterna ska få den här sysselsättningen på ett eller annat sätt säger Eva-Maria Emet.

- Men först måste vi vänta på förvaltningsrådets beslut, säger Emet.

Inte heller i Karleby har man någon snabb lösning i sikte.

- Plan a var att försöka få stiftelsens ekonomi i sådant skick att man kunnat fortsätta. Därför har vi inget färdigt alternativ. Men nu ser det dåligt ut, säger Stina Mattila.

Tillsammans med vårdsamkommunen Soite försöker Karleby stad nu hitta en lösning, eftersom Soite ansvarar för den rehabiliterande arbetsverksamheten i staden.

- Men i nuläget köper vi många tjänster av Kokkotyöstiftelsen, så vi har en hel del att fundera på, säger Mattila.

Karleby är också i startgroparna med ett så kallat kommunförsök med sysselsättning, det är en del av regeringens program för att stärka kommunerna som anordnare av sysselsättningstjänster.

Samtidigt som Kokkotyöstiftelsen kärmpar i motvind är bristen på arbetskraft stor i regionen. Sonja Jungar-Irjala hoppas man skulle ge Kokkotyö verktyg för att kunna mobilisera arbetskraft och att kommunerna inte enbart skulle räkna pengar på kort sikt.

- Den här ekvationen går inte ihop. Stiftelsen har otaliga gånger fått höra att vi kostar så mycket. Men jag tycker att man också borde se på hur mycket man sparar på långsikt genom åtgärderna, säger Jungar-Irjala.

Går det att ordna den här servicen mera kostnadseffektivt?

- Det är omöjligt att säga i dagsläget. Vi har inte kalkylerat på någon budget för en alternativ verksamhet. Men dyrt blir det om man inte gör någonting och det är inte ett alternativ, säger Emet.