Hoppa till huvudinnehåll

Nu pratar Aleksandr Bolsjunov efter kaoset i Lahtis – ryske stjärnan ångrar sig och ger förklaring till tacklingen: "Ville bara prata med Mäki"

Aleksandr Bolsjunov efter målgången i Lahtis.
Aleksandr Bolsjunov hamnade i blickfånget i Lahtis. Aleksandr Bolsjunov efter målgången i Lahtis. Bild: Yle/Tomi Hänninen Aleksandr Bolsjunov

Två dygn efter upploppskaoset i herrstafetten i Lahtis öppnar huvudpersonen munnen. I en intervju med NRK säger Aleksandr Bolsjunov att Finland också borde ha diskats – och har en förklaring till hockeytacklingen i målfållan.

Efter söndagens herrstafett i Lahtis har allt fokus vilat på upploppsduellen mellan Joni Mäki och Aleksandr Bolsjunov. Den ryske världscupledaren tappade fattningen, slog med staven mot Mäki och avslutade med att tackla omkull finländaren efter målgången.

Våldsamheterna nedanför huvudläktaren fick samtliga i Lahtis att rikta skarp kritik mot Bolsjunov. Huvudrollsinnehavaren gick raka spåret till juryrummet och mötte aldrig medierna i söndags.

Det internationella skidförbundet gav honom inte något annat straff än diskning i stafetten. Därför är Bolsjunov på plats i Falun för veckans tävlingar – och nu ger han sin syn på kaoset i söndags till NRK.

NRK: Ångrar du dig?

– Självklart. Jag förstår att det inte var rätt att göra som jag gjorde efter målgången. Jag ångrar handlingen och kommer inte att göra det i framtiden.

"Han blockerade mig"

I intervjun har han också en förklaring till varför det small efter målgången.

– Jag ville prata med Mäki om det som hände före målgången och varför han gjorde som han gjorde. Skidorna var väldigt snabba och jag hann inte stanna. Det var inte meningen att köra rakt in i honom. Jag ville bara prata med honom.

I efterspelet har den ryska synen på händelsen varit att Mäki gjorde ett regelvidrigt spårval när de två åkarna svängde in på upploppet. Mäki tycker att han hann välja korridor innan banmarkeringen började.

– Jag har sett vad som hände och jag tycker inte att Mäki var schysst. Han blockerade mig och det är inte okej. Det tycker jag fortfarande, säger Bolsjunov.

Norge hade ställt över åkare

I måndags skickade det ryska skidförbundet ut en ursäkt till Mäki. Bolsjunov köper också att han blev diskad.

– Jag är enig med juryn att de diskade mig för mitt agerande. Å andra sidan förstår jag inte varför finländaren inte blev diskad för det han gjorde på upploppet.

Ryssen har inte tagit del av kritiken som riktas mot honom. I stället fokuserar han på veckans världscup i Falun.

Norges landslagstränare Eirik Myhr Fossum kallade Bolsjunovs agerande för chockerande i Lahtis. Han säger till NRK att en norsk åkare inte hade fått köra i Falun om han eller hon hade gjort som Bolsjunov.

– Vi har klara regler internt. Det där hade betytt en helg utanför laget.

Världscupen i Falun pågår från fredag till söndag. Yle direktsänder samtliga dagar.

Läs också