Hoppa till huvudinnehåll

Putin och Biden talade i telefon om nedrustning, Ukraina och Navalnyj

Joe Biden och Vladimir Putin träffades i Moskva i mars 2011.
rkivbild: Joe Biden och Vladimir Putin träffades i Moskva i mars 2011. Joe Biden och Vladimir Putin träffades i Moskva i mars 2011. Bild: EPA/All Over Press Joe Biden,Vladimir Putin,USA,Ryssland

USA:s nya president Joe Biden talade i dag i telefon med sin ryska kollega Vladimir Putin. Det var första gången de båda ledarna talade med varandra sedan Biden tillträdde sin post för snart en vecka sedan.

Presidenterna uppges ha diskuterat bland annat det nya Start-nedrustningsavtalet, fallet Aleksej Navalnyj och Ukraina.

Enligt Vita huset uttryckte Biden sin oro över förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Navalnyj förgiftades i augusti, fick vård i Tyskland och återvände nyligen till Ryssland där han genast greps och fängslades.

Enligt Vita husets talesperson Jen Psaki hade Biden också framfört USA:s starka stöd för ett självständigt Ukraina.

Vladimir Putin sa i ett uttalande efter telefonsamtalet att en normalisering av relationen mellan Ryssland och USA ligger i de båda ländernas intresse.

Det nya Start-avtalet begränsar de båda ländernas kärnvapeninnehav

Då Joe Biden tillträdde presidentämbetet förra veckan föreslog han en fem år lång förlängning av det nya Start-avtalet - något som Ryssland genast välkomnade.

Presidenterna enades i dag under sitt telefonsamtal om att deras team snarast möjligt ska se till att förlängningen av avtalet verkställs.

Det nya Start-avtalet begränsar ländernas kärnvapeninnehav. Avtalet löper ut den 5 februari.

Ryssland och USA har redan utbytt dokument som handlar om en förlängning av det nya Start-avtalet, uppger källor i Kreml.

Enligt Kreml kommer båda parter att slutföra de nödvändiga procedurer som behövs för att säkra det internationellt viktiga verktyget för kärnvapenkontroll. Putin lär efter telefonsamtalet omedelbart ha skickat iväg avtalsförslaget till det ryska parlamentet.

Vapenavtalet undertecknades 2010 av president Barack Obama och Rysslands president Dmitrij Medvedev.

President Donald Trumps administration förhalade samtalen om en förlängning av avtalet och ställde en rad krav.

Källor: AP, Tass, Reuters