Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler citykaniner skuttar omkring i Borgå - jägare: Jag fick meddelande om ett 30-tal observationer på ett enda dygn

Joa Bergqvist med kaninfälla.
Joa Bergqvist har satt ut några kaninfällor i bland annat Vårberga. Joa Bergqvist med kaninfälla. Bild: Yle/Mikael Kokkola jakt,joa bergqvist

Borgå jaktvårdsförening har nu satt ut några kaninfällor, men föreningen kan inte hjälpa alla småhusägare. För att fånga kanin krävs jaktkort.

Kikke Heikkinen ser ut över sin rätt stora trädgårdstomt på Jonasbacken i Borgå. Kaninspåren i den nyfallna snön är många. De har varit på språng i natt.

- Här finns gulliga, söta små kaniner. De är verkligt vackra. Men inte vågar man längre plantera något nytt här på gården. Kaninerna äter nämligen upp allting.

Citykaninerna har också lockat andra djur till hennes gård

- En morgon satt det en mink under min bil. Jag undrade lite över vad för slags djurgård jag har här, men sedan syntes inga kaniner till på en tid, berättar Kikke Heikkinen.

Infångad kanin i Borgå.
En nyfångad citykanin i Vårberga. Infångad kanin i Borgå. Bild: Henry Kuosma jakt,kanin,Citykaniner i Borgå

Hon har nu vänt sig till Borgå jaktvårdsförening och verksamhetsledare Joa Bergqvist för att få hjälp med kaninerna. Vi inspekterar kort spåren i snön.

- Nu är här nattliga spår gården full, särskilt vid gången intill lidret. Kaninspår liknar fältharens, men de är mycket, mycket mindre, säger han.

Citykaninerna trivs bra under lider och uthus. De får jagas och fångas från den första september till den sista mars.

Då Joa Bergqvist nyligen i tidningen Uusimaa uppmanade Borgåborna att meddela om kaniniakttagelser blev han överraskad av den kraftiga responsen.

- Jag fick meddelande om ett 30-tal observationer på ett enda dygn till min e-post. Rapporterna kom från olika platser i Borgå centrum, bland annat Vårberga, Jonasbacken och på andra sidan ån.

Kikke Heikkinen och Birgitta Montulet ser ut över en gårdsplan i snö.
Birgitta Montulet och Kikke Heikkinen ser ut över kaninmarkerna på Jonasbacken. Kikke Heikkinen och Birgitta Montulet ser ut över en gårdsplan i snö. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,Birgitta Montulet, Kikke Heikkinen

Hans slutsats är att det finns rejält med citykaniner i Borgå och att stammen antagligen inte i första taget kommer att minska. Ett kaninpar får mellan tre och fyra kullar årligen.

- Många som tog kontakt är oroliga för sina buskar och växtligheten i trädgården, som de märker att blir förstörd nu under vintern av kaninerna, och många vill ju få bort dem från gården, säger Joa Bergqvist.

Själv har han valt att nu sätta ut en del fällor för att hjälpa några invånare, men jaktvårdsföreningens resurser räcker inte till för att rycka ut till varje kaninhål i staden.

- Fällorna ska kontrolleras varje dag och är det kallt så måste det göras flera gånger dagligen, säger han.

Kaninspår i snön.
Färska kaninspår på Jonasbacken. Kaninspår i snön. Bild: Yle/Mikael Kokkola jakt,Citykaniner i Borgå

På sin terrass står Kikke Heikkinen och begrundar kaninsituationen.

- Nu borde nog staden vakna till och göra något åt kaninproblemet innan det exploderar. Dessutom tar kaninjaktssäsongen snart slut och de förökar sig under hela året, säger hon.

Behövs ett politiskt beslut

Enligt skogsbruksingenjör Tommi Laakkonen vid Borgå stad är det lite svårt för staden att veta hur man ska ställa sig till den ökade citykaninpopulationen.

- Kaninen är inte ett skadedjur på samma sätt som råttan, och den är inte en främmande art. Dessutom är den skyddad under en del av året, säger Laakkonen.

Det staden hittills har gjort är att ge jaktvårdsföreningen lov att på frivillig basis försöka göra sig av med kaninerna.

Laakkonen tycker att det borde tas ett politiskt beslut om ifall staden ska satsa på att försöka utrota kaninerna eller inte. Det är nämligen både dyrt och svårt.

- Även om man utrotar hela populationen så är de snart tillbaka, säger Laakkonen.

Enligt Laakkonen har tjänstemän diskuterat kaninerna, men någon officiell process har inte satts i gång.

Joa Bergqvist med kaninfälla.
Joa Bergqvist flyttar på en av kaninfällorna i Vårberga. Joa Bergqvist med kaninfälla. Bild: Yle/Mikael Kokkola jakt,joa bergqvist

På sin gård i Vårberga står Henry Kuosma och ser hur Joa Bergqvist placerar en av två fällor på ett nytt ställe. Bärbuskarna är i fara.

Det finns äpplen som lockbete i den stora buren, som egentligen är avsedd för att fånga mårdhund med.

- Jag har aldrig jagat kanin förr, så allt är lite nytt. För några dagar sedan fick vi fast en svart kanin här efter lite besvär, säger Joa Bergqvist.

Kaninen är ett snabbt djur som dessutom hoppar högt.

- Usain Bolt skulle nog bli tvåa, så snabba är de, säger Henry Kuosma, som gjorde sin första kaninobservation på sin gård hösten 2018.

Citykaniner i Borgå.
Några av de citykaniner som nu trivs i Borgå. Citykaniner i Borgå. Bild: Josefin Bergqvist jakt,kanin,Citykaniner i Borgå