Hoppa till huvudinnehåll

Astra Zeneca i nytt möte med EU – vi har inte lovat något om leveranstakten, säger vd

Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Astra Zenecas vd Pascal Soriot förklarar bakgrunden till vaccinproblemen i EU. Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Bild: AFP / Lehtikuva Pascal Soriot,Astra Zeneca

Vaccintillverkaren Astra Zeneca ska i dag återigen diskutera med representanter för EU vad som gått snett i vaccinarrangemangen.

Samtidigt förklarar bolagets vd i en intervju för flera europeiska tidningar att man inte brutit mot några avtal om leveranser av vaccin mot covid-19.

Samtalen följer en stort uppslagen intervju för flera europeiska tidningar i vilken Astra Zenecas vd Pascal Soriot ger sin version av distributionsgrälet med EU.

I bland annat italienska la Repubblica säger Soriot att man inte brutit mot några avtal med unionen.

Visserligen hade bolaget lovat leverera en viss mängd vaccindoser till EU, men inte när det här skulle ske. Tillverkaren har enligt vd:n enbart lovat göra sitt bästa för att produktionen och leveranserna ska skyndas på.

Nu handlar det ändå om problem med att – förenklat uttryckt – få produktionen av ett helt nytt preparat lika effektivt i alla produktionsenheter.

Enheter som ska ta fram varan för den europeiska marknaden har drabbats av förseningar.

Det har lett till att bolaget nu ligger två månader efter i tidtabellen, förklarar vd:n.

– Skulle vi vilja att det gick bättre? Naturligtvis, säger Soriot i intervjun.

Britterna var före

Astra Zenecas vd anser ändå att bolaget kommer att leverera "en ansenlig mängd" vaccin redan i februari, flera miljoner doser.

EU har ännu inte godkänt Astra Zenecas vaccin, det beslutet väntas i slutet av veckan.

Hela processen har gått långsamt med EU, verkar Soriot vilja säga.

– Faktum är att Storbritannien gjorde ett avtal med oss tre månader före EU, konstaterar Astra Zenecas vd i intervjun.

En del av förklaringen till det här ligger i att universitetet i Oxford, som utvecklat vaccinet, redan hade samarbetat med den brittiska regeringen i detta, förklarar Soriot.

När Astra Zeneca kom med i bilden hade alltså britterna redan ett visst försprång.

Storbritannien står helt enkelt före i kön.

– Tro mig, vi gör inte det här med avsikt (mot EU). Jag är europé, Europa finns i mitt hjärta, vår styrelseordförande är svensk och vi har många centrala aktörer som är från Europa, säger Soriot i intervjun.

Han konstaterar ändå att man inte nu kan börja skeppa vaccin från Storbritannien till EU, något sådant har man inte kommit överens om. Britterna behöver sitt vaccin själva.

– Men där går allt i snabb takt nu. Och så fort tillräckligt många britter fått vaccinet är det möjligt att även de effektiva produktionsenheterna i Storbritannien kan börja hjälpa till med doser till unionen, säger Astra Zenecas vd.

Inga värdefulla affärer utanför unionen

Inom EU misstänks att Astra Zeneca skulle sälja vacciner till andra länder och regioner för ett högre pris och att det skulle vara orsaken till bristen i Europa.

Det här tillbakavisar vd:n i tidningsintervjun.

– Vi säljer varan lika billigt till alla, ungefär tre till fyra dollar per dos, oberoende av köpare. Vi gör ingen stor vinst på detta, det är till och med inskrivet i vårt avtal med universitetet i Oxford att produkten ska säljas så billigt som möjligt, säger Soriot.

Han konstaterar vidare att regeringar och ledare överallt är under hård press och att det här kan leda till att känslorna går heta.