Hoppa till huvudinnehåll

Forsbymordets offer var förövarnas "kompis" som de mobbat våldsamt redan länge – ville straffa offret för något han hade gjort

Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla. Taustalla rakennustyömaan parakit.
Den mördade pojken hittades här på måndagsmorgonen efter mordet. Sörjande hade ställt ljus vid mordplatsen i december. Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla. Taustalla rakennustyömaan parakit. Bild: Petteri Bülow / Yle mord,ljus (konkret icke-levande objekt),Gravstearinljus,Forsby, Helsingfors,Helsingfors,Forsbymordet

Polisens förundersökning är färdig i fallet där tre 16-åriga pojkar misstänks ha mördat en jämnårig pojke på Forsby sjukhusområde i Helsingfors i början av december 2020. Pojkarna hade sett offret som deras "kompis", men hade redan länge mobbat honom våldsamt, skriver Helsingforspolisen. De hade planerat att under mordkvällen tvinga offret att dricka sprit och sedan misshandla honom.

Polisen skriver att förundersökningen tyder på att pojkarna tvingat offret att dricka alkohol. Misshandeln hade börjat snart efter att pojkarna kom till sjukhusområdet och fortsatt i 3–4 timmar.

Alla i gruppen hade deltagit i att misshandla offret. De filmade också misshandeln och skickade klippen sinsemellan till varandra på tjänsten Snapchat. Polisen misstänker inte att klippen skickats till utomstående.

Två av de misstänkta pojkarna säger att den tredje gärningsmannen även hade varit våldsam mot dem.

Polisen skriver att de tre pojkarna ändå utfört det misstänka mordet i samförstånd. De hade lämnat sjukhusområdet tillsammans och hade kontakt med varandra innan de häktades.

Misstänks ha misshandlat offret tre fredagar på samma plats innan mordet

I förundersökningen framkommer också att gärningsmännen misstänks för flera andra brott som riktat sig mot samma offer

De tre pojkarna samt en fjärde jämnårig pojke misstänks ha rånat mordoffret i Böle i augusti 2020. Pojkarna hade utsatt offret för lindrigt våld, och tagit en liten summa pengar av honom. En brottsanmälan om det här brottet gjordes i september i fjol.

De mordmisstänka pojkarna misstänks också ha misshandlat offret på Forsby sjukhusområde under tre efterföljande fredagar i november. Två av pojkarna misstänks även för straffbart bruk av narkotika under en av fredagarna.

Pojkarna misshandlade offret upprepade gånger för att bestraffa honom för något han uppfattades ha gjort, skriver polisen.

"Det finns flera förnedrande element med dåden. Dåden var sadistiska och utfördes på det försvarslösa offrets bekostnad", skriver undersökningsledaren kriminalkommissarie Marko Forss.

Förundersökningen går till åtalsprövning på torsdag.