Hoppa till huvudinnehåll

Globetrottern Elis Hede har vuxit upp i ishallar – nu jagar han genombrott i HIFK med pappa som mentor: ”Han har betytt allt”

Elis Hede i HIFK-tröjan
Elis Hede har gjort två mål för HIFK den pågående säsongen. Elis Hede i HIFK-tröjan Bild: AOP / Petri Saarelainen Elis Hede

Via Tyskland, Österrike och USA till Finland och Helsingfors IFK. Elis Hede har tagit den långa vägen till den finländska ishockeyns finrum. Med pappa Niklas hjälp siktar den 20-åriga yttern på att nå den absoluta toppen.

Då Yle Sporten träffar Elis Hede i Helsingfors ishall ber han inledningsvis smågenerat ursäkt för att hans svenska är lite rostig.

– Jag pratar ”Borgå-bisi-svenska”, säger han med ett pillemariskt leende.

Det ska sägas att hans svenska är alldeles utmärkt. Inte minst med tanke på att han är en globetrotter. Han är uppvuxen i Tyskland, bott flera år i Österrike och innan återkomsten till Finland spelade han en säsong i den amerikanska juniorligan USHL.

En stor orsak till att Elis Hede flyttat runt är att hans pappa Niklas var ishockeyproffs och spelade i olika klubbar i Tyskland under merparten av det första årtiondet av 2000-talet.

– Jag har spelat i många klubbar. Åtminstone sju. På grund av pappas karriär bodde vi på många håll i Tyskland och Mellaneuropa. Jag har sett många olika kulturer och det har varit jättebra för min karriär, säger han.

Poängrassel på sistone

Nu är Elis Hede emellertid tillbaka i Finland. Han tecknade i somras kontrakt med Helsingfors IFK och ligadebut gjorde han redan i den andra omgången den 3 oktober.

– Jag är jättenöjd. Jag trodde inte att jag skulle få en plats i ligalaget. Jag trodde att jag skulle spela i A-juniorerna den här säsongen, säger han.

Elis Hede jublar efter fullträff.
Elis Hede gjorde sitt första ligamål den 31 oktober mot TPS. Elis Hede jublar efter fullträff. Bild: AOP / Jaakko Stenroos Elis Hede

Sen debuten i representationslaget har han gjort ytterligare 14 matcher i ligan. Och på sistone har hans takter varit allt vassare. På de tre senaste matcherna har han noterats för 1+2 och +4 i plus/minus-statistiken.

– Att jag fått spela 15 matcher i ligalaget är jag jätteglad över. Och tre poäng på de tre senaste är ett bra saldo då jag får ungefär nio minuter istid per match.

Växte upp i ishallar

Elis Hede har tagit en okonventionell väg till den finländska ishockeyligan. Han anslöt sig till Red Bulls påkostade ishockeyakademi i österrikiska Salzburg som ung tonåring och stannade där i fyra säsonger.

– Ishockey och fotbollsakademin i Salzburg utvecklar tretton till tjugoåriga spelare. Hela konceptet har kostat omkring 100 miljoner euro. Det var roliga och lärorika år – utan dom skulle jag inte ha nått så här långt.

I Salzburg hade han sällskap av sin pappa som fungerade som chef för akademins spelarutveckling. Elis sparar inte på krutet då han beskriver vilken betydelse hans pappa har haft för hans karriär.

– Han har betytt allt. Under mina fyra år i Österrike hjälpte han med precis allt. Han är alltid tillgänglig både som pappa och som tränare.

Niklas Hede tackar publiken i sin avskedsmatch.
Niklas Hede avslutade sin spelarkarriär 2010. Niklas Hede tackar publiken i sin avskedsmatch. Bild: AOP Niklas Hede

Elis beskriver sin pappa som en mentor som kommer med bra tips. Och trots att de inte längre befinner sig på samma ort så har de fortfarande tät och regelbunden kontakt.

– Jag är jättetacksam att jag har en sån pappa. Jag ringer till honom varje dag. Ibland två gånger. Han svarar inte alltid men förr eller senare ringer han alltid tillbaka.

Och det är inte bara far och son som har hängt i ishallarna. Elis storasyster Nella Hede hörde många år till Finlands mest lovande konståkare.

– Vi har bott i ishallen. Som barn kunde jag vara hela dagen i en ishall. Det blev en kultur för familjen, säger Elis.

Landslagstränarna glömde bort honom

Elis Hede har varit något av en bortglömd spelare i ishockey-Finland. Kanske på grund av att han inte har spelat i Finland förrän den här säsongen.

Han har inte fått göra en enda pojk- eller juniorlandskamp men hans insatser i ligan med HIFK vittnar om att han kunde ha platsat i det finländska JVM-lag som tog brons i Edmonton vid årsskiftet.

– Det skulle naturligtvis ha varit härligt att spela i junior-VM. Jag spelar med Anton Lundell i IFK och vet att det inte var alltför långtifrån så naturligtvis är jag lite besviken. Under mina år i Österrike var jag kanske lite bortglömd, men jag har tränat hårt i sex år och jag kan vara nöjd med mitt läge nu.

Elis Hede i HIFK-tröjan.
Elis Hede har varit på hugget de senaste veckorna i HIFK. Elis Hede i HIFK-tröjan. Bild: AOP / Matti Raivio Elis Hede

Han är ändå väl medveten om att mycket jobb återstår innan han når sitt mål att etablera sig som en toppspelare i den finländska ligan. För att inte tala om drömmen att slå igenom i NHL.

Med tanke på den drömmen var förra säsongen i den amerikanska juniorligan USHL lärorik.

– USHL samlar de bästa juniorerna i hela USA. Jag lärde mig jättemycket om spel i liten rink. Spelet var jättesnabbt. USA vann JVM så det säger en hel del om kvaliteten på spelarna i USHL.

Fysiken i skick på lång sikt

Elis Hede är tillfreds med sin skridskoåkning och sitt spelsinne men i och med han inte väger mer än 70 kilogram så finns det ett uppenbart delområde han vill utveckla.

– Jag måste få mer kraft. Många i ligan väger 20 kilo mer än jag. Jag har alltid varit en ganska liten ”bisi”. Jag har alltid fått kämpa mot större spelare.

– Den tekniska delen av spelet har alltid varit min starka sida. Jag har alltid tänkt att jag har tid att fixa fysiken i skick. Jag går på gym varje dag och försöker bygga upp min fysik på längre sikt.

Korta fakta om Elis Hede

Smeknamn: Senaste säsong var det Hornet. Nu är det bergsmyggan (vuoristohyttynen på finska) för att jag har sprungit mycket upp för branta backar i Alperna.
Varför spelnummer 91: Jag kom till omklädningsrummet och fick det numret.
Förebild: Pappa
Roligaste idrottsminne: Då vi vann österrikiska ligan för 15-åringar.
Favoritämne i skolan: Tyska
Favoritfilm: Harry Potter-filmerna. Jag har sett dom många gångar.
Beskriv dig själv med tre ord: Enträgen, företagsam och uthållig.

Läs också