Hoppa till huvudinnehåll

Norge stänger gränserna för att stoppa virusmutationer

Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019.
Norges statsminister Erna Solberg presenterade de nya restriktionerna under en presskonferens i kväll. Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019. Bild: EPA/Felipe Trueba Erna Solberg,Norge,Høyre (Norge)

Norge har infört strikta inreseregler på grund av hotet från nya coronavirusvarianter. De nya begränsningarna är de striktaste sedan mars.

I praktiken stängs den norska gränsen för alla som inte är bosatta i landet, uppgav statsminister Erna Solberg under en presskonferens.

‒ Vi har sett att det muterade viruset spritt sig i betydande mängder i många länder som inte övervakar spridningen i lika hög grad som vi gör, sa Solberg enligt NRK.

Förbudet har några undantag, till exempel vårdpersonal från Sverige och Finland som arbetar i Norge. Personer som ska träffa sina barn får också resa in i landet.

Beslutet kommer efter att den norska regeringen kritiserats hårt av oppositionen, som anser att för lite gjorts för att stoppa de nya virusvarianterna vid gränsen.

Finland har redan infört liknande restriktioner vid sina gränser.

Läs också