Hoppa till huvudinnehåll

Nya dystra coronarekord globalt: Över hundra miljoner bekräftade fall

Bildmontage. I bakgrunden syns flaggor. Till vänster syns en person som testas för coronaviruset, till höger en person som håller upp ett coronavaccin.
Det har nu bekräftats över 100 miljoner coronafall världen över, men betydligt fler beräknas ändå ha smittats av viruset. Bildmontage. I bakgrunden syns flaggor. Till vänster syns en person som testas för coronaviruset, till höger en person som håller upp ett coronavaccin. Bild: Bildmontage: EPA-EFE, Alamy / All Over Press coronavirus,corona

Över 100 miljoner fall av covid-19 har nu registrerats globalt, visar statistik från Johns Hopkins universitet. Det innebär att nästan en och en halv procent av världens befolkning har smittats av viruset. Antalet smittade antas ändå vara betydligt fler än så.

Sammanlagt har över 2,1 miljoner människor dött till följd av coronaviruset, och åtminstone 55 miljoner har tillfrisknat.

USA står för en fjärdedel av det totala antalet bekräftade fall, med över 25 miljoner fall. Också antalet dödsfall är högst i USA, där över 420 000 personer har dött till följd av covid-19.

USA jobbar på att köpa in mer vaccin

Samtidigt som fallen ökar jobbar USA:s nyinsvurne president Joe Biden med att få USA:s skakiga vaccinationsprogram på fötter.

Det är inte någon lätt match för Biden att vända på steken; hans företrädare Donald Trump tonade upprepade gånger ned virusets risker – vilket ledde till inkonsekventa uttalanden från myndigheter gällande exempelvis bruk av munskydd.

Det är inte bara i Europa vaccineringarna släpar efter. På flera håll i USA har man fått ställa in vaccineringar på grund av brist på vaccin. Det gäller tiotusentals reserverade vaccineringstider.

– Det här är oacceptabelt, liv står på spel, kommenterade Biden.

I ett försök att rusta upp vaccineringskampanjen har Biden lovat att införskaffa 200 miljoner fler vaccindoser än de USA redan har.

Det skulle räcka för att vaccinera den 300 miljoner stora befolkningen, och målet är enligt Biden att alla ska vara vaccinerade fram till tidig höst.

Joe Biden står vid ett podium och talar.
Joe Biden vill råda bot på den långsamma vaccineringstakten. Joe Biden står vid ett podium och talar. Joe Biden

Lyckad start på massvaccineringen i Indien

Indien har näst flest coronafall, med 10,6 miljoner registrerade fall av smitta. Där ser antalet nya coronafall ändå ut att fortsätta sjunka.

Under det senaste dygnet har drygt 12 600 personer konstaterats smittade, vilket är betydligt färre än i mitten av september då antalet dygnsspecifika fall var uppe i 100 000.

Enligt landets hälsoministerium var antalet nya fall under 10 000 på tisdag. Senast antalet var så pass lågt var i juni.

Också dödssiffrorna verkar sjunka. Under det senaste dygnet registrerades 137 nya coronarelaterade dödsfall. Då läget var som värst i september dog över tusen personer i dygnet.

I medlet av januari drog Indien igång en massiv vaccinationskampanj och har sedan dess vaccinerat två miljoner hälsovårdsarbetare.

Indiska läkare och läkarstudenter står och viftar med indiens flagga och håller upp en stor spruta.
Coronaviruset var ett centralt tema då Indien firade republikens dag i går, 26.1. På bilden står indiska läkare och läkarstudenter. Indiska läkare och läkarstudenter står och viftar med indiens flagga och håller upp en stor spruta. Indien

Storbritannien nådde grym milstolpe

Coronaviruset går också fortsättningsvis hårt åt Europa, där länder nu allt mer stramar åt sina restriktioner med anledning av de mer smittsamma virusmutationerna - vilket också väcker ilska på många håll.

Också Finland inför strängare gränskontroller i dag.

Storbritannien är första land i Europa att registrera 100 000 coronarelaterade dödsfall.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger ändå att regeringen – som kritiserats hårt för sin hantering av coronavirusets första våg – gör ''allt i sin makt för att minimera lidandet och ytterligare dödsfall''.

Enligt The Times kommer regeringen senare i dag föreslå att brittiska resenärer måste försätta sig i tio dagars karantän på särskilda karantänhotell i närheten av flygplatsen efter att de återvänt från högriskländer. Främst gäller det resenärer från Sydafrika och Sydamerika.

Källor: Reuters, AFP, AP, Johns Hopkins

Läs också