Hoppa till huvudinnehåll

Strängare gränskontroller inleds i norr – och fyra andra nyheter att hålla koll på i dag

Gränsbevakningens tjänstemän granskar bilar i en kö.
Alla som kommer över gränsen från Sverige uppmanas testa sig. Finländare får alltid komma hem, trots nya restriktioner. Gränsbevakningens tjänstemän granskar bilar i en kö. Bild: Yle/Linda Söderlund Gränsbevakningsväsendet,Torneå

De här fem nyheterna kan det vara bra att känna till den här onsdagen.

Inreserestriktionerna skärps

Från och med i dag, onsdag, skärps inreserestriktionerna vid Finlands gränser igen. Det betyder att endast nödvändig trafik över gränsen är tillåten. Alla som korsar gränsen uppmanas dessutom att gå på coronatest.

I början av året kom ungefär 100 000 personer över gränsen till Torneå varje vecka, men den siffran vill regeringen att blir betydligt mindre.

– Före coronan brukade vi handla i Haparanda, utbudet där är annorlunda. Och de har fina skidspår där också, men vi har inte varit där sedan i våras, säger Torneåbon Sirkka-Liisa Nurkkala.

Vaccineringsordningen ifrågasätts – varför vaccineras det inte mest i områden med flest coronafall?

När hotbilden förändras och vaccineringen hasar efter frågar sig en del nu om prioriteringarna är de rätta.

– Det finns inte faktastöd för regional prioritering. Skillnaden mellan regioner borde vara mycket stor för att prioritering skulle ha en inverkan på epidemin. Situationen kan också ändras mycket snabbt mellan regioner, säger Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd.

Porträttbild på Mia Kontio med ljust hår, svart klädsel och munskydd som har THLs logo
Mia Kontio vid THL säger att äldre måste prioriteras i det här läget. Porträttbild på Mia Kontio med ljust hår, svart klädsel och munskydd som har THLs logo Bild: Handout Institutet för hälsa och välfärd

Befolkningsmängden inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där smittan sprider sig snabbast, är så stor att den mängd vaccin som är tillgänglig bara skulle vara en droppe i corona-havet.

Bakslag för demokraterna: Över en tredjedel av USA:s senatorer ville rösta om riksrättsåtalets konstitutionsenlighet

Mer än en tredjedel av USA:s senatorer vill att man röstar om huruvida riksrättsåtalet mot Donald Trump strider mot konstitutionen.

Under gårdagens omröstning var det bara fem republikaner som röstade med demokraterna, resten – 45 republikaner – ville förklara åtalet ogiltigt.

För att Trump ska fällas krävs det att 17 republikaner röstar för att döma honom.

Senaatin republikaanijohtaja halusi kahden viikon valmistautumislykkäyksen virkarikosoikeudenkäyntiin. McConnell kuvattiin kongressissa 22. tammikuuta 2021.
Republikanernas senatsledare Mitch McConnell ville ta reda på ifall åtalet är lagenligt. Senaatin republikaanijohtaja halusi kahden viikon valmistautumislykkäyksen virkarikosoikeudenkäyntiin. McConnell kuvattiin kongressissa 22. tammikuuta 2021. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Mitch McConnell

Republikanernas senatsledare Mitch McConnell har tidigare uppmanat republikanerna att rösta efter eget samvete, och just nu uppskattas en handfull republikaner vara beredda att fälla Trump i själva riksrättsprocessen.

Amnesty: Belarus vägrar undersöka polisbrutaliteten – torterar oppositionella i stället

Det har inte inletts en enda officiell undersökning kring polisens våldsamma agerande mot demonstranter i Belarus, rapporterar Amnesty International. Hundratals demonstranter har däremot åtalats.

Den belarusiska människorättsorganisationen Viasna uppger att närmare 200 personer just nu är vad Viasna anser vara politiska fångar.

En demonstrant håller upp en flagga
Cirka 30 000 människor har varit eller är fängslade sedan i höstas i samband med protesterna mot Lukasjenkos styre. En demonstrant håller upp en flagga Bild: EPA-EFE/All Over Press Belarus

Det finns dessutom flera vittnesmål om organiserad tortyr i Amnestys rapport. Människor utanför häktena bandade ljudet av skrikande människor därinne.

Oppositionskritiken mot den tyska regeringens strikta coronalinje blir allt hårdare

Trots att det nu registreras färre coronafall i Tyskland, är regeringens linje strikt. Landet har nu varit under lockdown sedan november och kritiken från oppositionen blir allt fränare.

Från oppositionshåll har man sedan hösten krävt att coronapolitiken måste bli en fråga för delstatparlamenten och inte endast för en exklusiv krets av regeringschefer.

En man i svart kostym och vit skjorta ser ner på sin telefon. Han bär en gul- och svartrandig slips och diskreta glasögon. Han tar sig för pannan med högerhanden. I förgrunden syns en annan man men han är inte i fokus.
Delstaten Thüringens regeringschef Bodo Ramelow hör till dem som vill att delstatsparlamenten ska få mer makt. En man i svart kostym och vit skjorta ser ner på sin telefon. Han bär en gul- och svartrandig slips och diskreta glasögon. Han tar sig för pannan med högerhanden. I förgrunden syns en annan man men han är inte i fokus. Bodo Ramelow,politiker,Tyskland

Trots att antalet smittade sakta ser ut att sjunka så är dödssiffran fortsättningsvis hög. Under gårdagen registrerades igen över 900 dödsfall under det senaste dygnet.

Vädret

Vädret ser ut att bli mulet i hela landet.

I landets södra och mellersta delar, samt norra Österbotten och Kajanaland förekommer skurar av snö eller underkylt duggregn, i norr lätt snöfall.

I landets södra och mellersta delar är det 0 till -5 grader, i norra Österbotten samt Kajanaland -2 till -10 och i norr -5 till -15 grader.

Läs också