Hoppa till huvudinnehåll

Västra Finlands sjöbevakningssektion om gränsrestriktionerna: "Varje resenär måste överväga om det är nödvändigt att resa"

Anonym person i svart jacka. Gränsbevakningens emblem syns på axeln. En patrullbåt finns i bakgrunden.
Arkivbild. Varje resenär som kommer över gränsen kommer att ges en individuell klassifikation. Anonym person i svart jacka. Gränsbevakningens emblem syns på axeln. En patrullbåt finns i bakgrunden. Bild: Yle/Markus Bergfors Gränsbevakningsväsendet,Sjöbevakningen (Finland),sjöbevakare

Från och med i dag skärps reserestriktionerna, för att förhindra att coronamutationer ska spridas här hos oss. Endast jobbpendlare med för samhället kritiska arbetsuppgifter kommer att tillåtas korsa gränsen, säger man vid sjöbevakningen.

Under de kommande 30 dagarna vill Finlands regering begränsa mängden resande till landet så mycket som möjligt för att få bukt med de snabbt spridande coronavirusmutationerna.

Från och med i dag skärps reserestriktionerna för att förhindra att coronamutationer ska spridas här hos oss.

Sjöbevakningen och Gränsbevakningen är förberedda på att verkställa restriktionerna vid gränsplatserna också i Åbo och på Åland.

Vi har tagit reda på hur situationen ser ut i Åboland.

- Samtliga personer som kommer till gränsen kommer att granskas och så har vi tagit i bruk de här nya begreppen för att klassificera situationen vid gränsen, säger Rasmus Friman på Västra Finlands Sjöbevakningssektion.

Gränsbevakningen använder begreppen Normaliserad gränstrafik, Begränsningsklass 1 och Begränsningsklass 2 i de anvisningar som ges åt resenärer gällande inresandet under coronaepidemin.

Vad betyder klassifikationerna?

Nomraliserad gränstrafik:

Denna klassifikation berör den trafik som inte behöver kontrolleras alls.

- Fritidsbåtars trafik mellan Schengenländer.

- Trafik mellan Finland och Vatikanen tillåts utan begränsningar.

- Personer bosatta i Australien, Rwanda, Singapore, Sydkorea, Thailand och Nya Zeeland får resa in i Finland utan begränsningar i trafiken.

Begränsningsklass 1:

Denna klassifikation gäller de Schengenländer som fortfarande omfattas av kontroll.

- Kontrollen vid de inre gränserna fortsätter i trafiken mellan Finland och Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Litauen, Polen, Lettland, Liechtenstein och Österrike med undantag av fritidsbåtstrafiken.

- Trafik som tillåts är: Returtrafik till Finland och de som kan uppge en nödvändig orsak.

Begränsningsklass 2:

Denna klassifikation gäller all annan trafik. Till denna klass hör till exempel inresa i landet från Ryssland, Storbritannien, Norra Irland, Förenta staterna och Turkiet.

- Trafik som tillåts är: Returtrafik till Finland och de som kan uppge en nödvändig orsak.

Källa:Gränsbevakningsväsendet

- Det viktigaste för resenärer att tänka på är om det verkligen är nödvändigt att resa över gränsen, säger Friman.

Friman säger också att de flesta frågor som folk ställt till sjöbevakningen har kretsat kring om de får åka över gränsen och om deras arbete kan anses höra till samhällsnödvändiga arbeten.

Friman rekommenderar alla att bekanta sig med Gränsbevakningsväsendets webbplats där man kan hitta all nödvändig information som hör till resandet över gränserna.

Läs också