Hoppa till huvudinnehåll

Artisten Ressu Redford är årets Åbobo 2020

Ressu Redford, Vuoden turkulainen 2020.
Redford säger skämtsamt att priset både är tungt och vasst. Buketten går till mamma. Ressu Redford, Vuoden turkulainen 2020. Bild: Kalle Mäkelä / Yle Åbo,Ressu

Årets Åbobo 2020 presenterades i dag, torsdag, och vinnaren den här gången var musikern Ressu Redford. På andra plats kom Mika Vilpo från Röda Korset i Åbo och tredje platsen gick till chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Arrangörerna för tävlingen skriver i ett pressmeddelande att Redford var den av kandidaterna som var svårast att övertala att ställa upp i tävlingen. Det här förklaras enligt arrangörerna av Redfords anspråkslöshet. "Tävling" är ett ord som genast fick Redford att rygga tillbaka.

I sitt tacktal hyllade Redford också många av de andra kandidaterna i tävlingen.

- Jag är mycket överraskad på ett positivt sätt! Gänget var så strongt att jag inte trodde att jag skulle mäta mig med dem. Fint att en sådan här erkännande finns till. Den bygger stadsidentiteten, formar för sin del bilden av Åbo på samma sätt som till exempel TPS och bröderna Ruohonen.

- Det är klart att omröstningen betyder något för åbobor och även för andra. Och förstås för mig själv då Åbo alltid har varit min hemstad. Ett stort tack till alla som röstade. Jävla fint, säger han.

Priset för första plats var en blombukett, ett diplom och en sten från Åbo Salutorg.

Mångfald bland kandidaterna, men ändå tematiskt urval

Stadsdirektör Minna Arve berättade i sitt inledande tal att det funnits många likheter bland kandidaterna. Enligt Arve var alla kandidater på något sätt kopplade till ett bringande av tröst, spridande av god information eller omsorg.

Morgonkaffe på stadshuset

Redford berättade att han gett sin morgonkaffegrupp ett litet tips om vad resultatet i omröstningen skulle bli.

- Jag skickade ett meddelande till en grupp vänner jag brukar ta morgonkaffe med att jag den här gången tar kaffe på stadshuset med stadsdirektören, skrattade Redford.

Årets Åbobo är en tävling som ordnats så gott som oavbrutet sedan 1985 och den här gången samlade tävlingen in 10 000 röster.

Det slutliga resultatet blev:

1. Ressu Redford: 2042
2. Mika Vilpo: 1288
3. Mikko Pietilä: 1212

Läs också