Hoppa till huvudinnehåll

Både nytta och nöje: Bernie Sanders skänker miljonbelopp till välgörenhet efter den virala succébilden

Bild på Bernie Sanders som sitter på stol iklädd munskydd och vantar.
Succébilden är tagen av AFP:s fotograf Brendan Smialowski. Bild på Bernie Sanders som sitter på stol iklädd munskydd och vantar. Bild: AFP / Brendan Smialowski Bernie Sanders

Bilden på Bernie Sanders och hans vantar har bringat in 1,5 miljoner euro på bara fem dagar. Den 79-årige senatorn Sanders meddelar att pengarna går till välgörenhet i hans hemdelstat Vermont.

Bilden blev viral efter Joe Bidens presidentinstallation, och ledde till en uppsjö av mem och andra roliga bilder.

Bernie Sanders tog tillfället i akt och tryckte snart upp bilden på bland annat munktröjor och t-skjortor.

Succen var ett faktum, klädesplaggen gick åt som smör i solsken. Det första partiet ''Chairman Sanders''-kläder sålde slut på en halvtimme, och just nu är det en veckas väntetid på beställningarna.

– Jane (Sanders fru) och jag blev alldeles mållösa av den kreativitet som vi sett under den senaste veckan. Vi är glada över att kunna använda mitt internetkändisskap till att hjälpa Vermontbor som behöver det, kommenterade Sanders sin välgörenhetskampanj.

Pengarna går bland annat till matleveransprogrammet Meals on Wheels och familjecenter i Sanders hemdelstat Vermont.

En tatuering på en underarm föreställande Bernie Sanders som sitter i en stol med armarna i kors under installationen av Joe Biden.
Någon har rentav låtit bilden på Bernie tatueras. En tatuering på en underarm föreställande Bernie Sanders som sitter i en stol med armarna i kors under installationen av Joe Biden. Bild: STELLA Pictures / Splash News tatuering,Bernie Sanders,presidentinstallationen

Fotografen: ''Internet är likt ett vilddjur''

Personen bakom succévantarna är Vermontläraren Jen Ellis, och de är tillverkade av återvunna ylletröjor och fleece. Fleecen är tillverkad av återvunna plastflaskor.

Den som förevigade Sanders är nyhetsbyrån AFP:s fotograf Brendan Smialowski. Också han är mycket imponerad över memmakarnas kreativitet.

– Internet är likt ett vilddjur. Det är svårt att förutspå och svårt att tämja, kommenterar Smialowski.

På bilden bär Sanders ett ljusblått munskydd och sitter ensam på en stol med armarna i kors - iklädd en vardaglig grå rock och spräckliga stickade vantar.

Källor: AFP, AP

Läs också