Hoppa till huvudinnehåll

Blåvit målvaktsduell i NHL: 41 räddningar av Kevin Lankinen räckte inte för Chicago – Juuse Saros och Nashville tog segern

Kevin Lankinen räddar en puck men klubban.
Ny fin insats av Kevin Lankinen. Kevin Lankinen räddar en puck men klubban. Bild: AFP / Lehtikuva ishockey,NHL,Kevin Lankinen

Kevin Lankinen återvände till Chicago-målet då Blackhawks mötte Nashville Predators för andra gången på två dagar. Trots en enorm insats av Lankinen tog Nashville en ny seger med 2–1 efter straffar.

Kevin Lankinen som vilade under den föregående matchen fick jobba hårt för sin lön. Lankinen gjorde hela 41 räddningar och men inte ens det räckte. Matchen gick till straffar, och där lyckades Matt Duchene avgöra med strafftävlingens enda mål. Matt Duchene lyfte pucken med ett backhandskott över Lankinen, och Predators tog segern.


Också i Predators stod en finländsk målvakt mellan stolparna. Juuse Saros som tog allt i strafftävlingen stod totalt för 29 räddningar, och var matchens finländska hjälte. Mikael Granlund och Erik Haula noterades inte för poäng.

Kevin Lankinen har nu spelat fyra matcher för Blackhawks, och dessa har resulterat i två segrar och två förlängningsförluster. Med sin räddningsprocent på 93,1 stiger han upp till tia i NHL:s målvaktsstatistik, knappt före Joonas Korpisalo i Columbus.

– Vi hade en verkligt bra första period. Det är ibland lättare då man får många skott på sig. Vårt boxplay fungerade fint, och försvaret jobbade bra framför mig, sade Lankinen på presskonferensen efter matchen.

– Som lag spelade vi nu bättre, trots att förlusten svider. Själv kände jag mig säker. Det kändes bra att vara ute på isen.

Kampen om speltid i Chicago motiverar också Lankinen. Just nu verkar det som om Lankinen skulle vara första målvakt i Chicago, och han är glad över att allting fungerar med målvaktskollegan Malcolm Subban.

– Varje ny match är en ny utmaning. Jag tittar inte så mycket bakåt. Men jag är glad över att Subban hade en bra match för en dag sedan. Han är en fin typ och vi har ett bra förhållande. Vi pushar varandra framåt, så det är en winwin-situation för oss, sade Lankinen.

I onsdagens andra match tog Vancouver Canucks en 5–1-seger över Ottawa Senators. Vancouvers målvakt Thatcher Demko gjorde hela 42 räddningar, och var hjälte i Canucks vid sidan av J.T. Miller och Tyler Motte som gjorde två mål var.

Resultat, NHL onsdag:

Nashville–Chicago 2–1 str.
NSH: Juuse Saros 29/30 räddn.
NSH: Erik Haula 0+0, +/-0, 15.28
NSH: Mikael Granlund 0+0, -1, 20.54
CHI: Lankinen 41/42 räddn.

Vancouver–Ottawa 5–1