Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 28.1

Elev med munskydd i handen.
Elev med munskydd i handen. Bild: Benjamin Suomela / Yle Helsingfors,skolor,grundskolan,skolelever,läroplikt,utbildning,undervisning,klassrumsundervisning,klassrum,Finland,COVID-19,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,skolmat,skolbespisning,Vårtermin,lågstadiet,2021,Lillhoplax,högstadiet,ansiktsmasker

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Två nya fall i Mellersta Österbotten

Vårdsamkommunen Soite meddelade på torsdagen om två nya fall av coronasmitta. De smittade hör till kända smittkedjor och de som kan ha exponerats för smittan är satta i karantän.

En person med covid-19 vårdas på Mellersta Österbottens sjukhus.

Under de senaste två veckorna har 16 nya coronavirusfall upptäckts och inc9idensen för de senaste 14 dagarna är 20,5 smittade per 100 000 invånare.

Vaccineringen för corona går framåt inom Soites område. Som bäst vaccineras de som bor på effektiverade serviceboenden och anställda på dem. Dessutom får just nu den personal som kommer i kontakt med coronapatienter sin andra dos av vaccinet.

Torsdagen den 4 februari inleds massvaccineringen av dem som fyllt 80 år och som bor hemma och de egenvårdare som bor i samma hushåll med en äldre.

Tidsbokningen till massvaccineringen öppnar måndagen den 1 februari.

Coronasmitta i två skolor i Vasa

Sammanlagt 84 personer i i Variskan koulu och i Keskuskoulu i Vasa har exponerats för coronasmitta och försatts i karantän.

I Variskan koulu har ett fall av corona konstaterats och i Keskuskoulu två fall av coronavirussmitta.

Arbetet med att reda ut vem som eventuellt exponerats inleddes genast då man fick veta om smittan. Båda skolornas personal och eleverna som försatts i karantän och alla elevers vårdnadshavare har informerats.

18 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 18 nya fall av coronasmitta under onsdagen. Incidensen i distriktet har nu stigit till 69.

Smittan har spridit sig till äldreboendet Kaarlentupa i Vasa, där tre personer har smittats. De vårdas på boendet.

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus säger att merparten av smittkedjorna är kända.

416 coronatest gjordes i Vasa sjukvårdsdistrikt under onsdagen.

Korsnässkola i karantän

Korsnäs kyrkoby skola tvingas på grund av corona vara stängd torsdag och fredag.

Skolans rektor meddelade sent på onsdag kväll att man enligt smittskyddsläkarens anvisningar stänger skolan i två dagar i förebyggande syfte. Orsaken är hög risk för coronasmitta bland elever och personal.

Beredskapsledningen i Korsnäs följer med läget i kommunen och kommer med nya instruktioner senare.

Beslutet drabbar barn från förskolan till årskurs sex.

Två nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt Soite rapporterar om två nya coronafall under onsdagen. Smittkedjorna är klarlagda i bägge fallen och de som exponerats för smitta är försatta i karantän.

Incidensen i Mellersta Österbotten och Kronoby uppgår nu till 20,5.

En person får för tillfället sjukhusvård för covid-19 i Karleby.

Två nya fall i Södra Österbotten

Två nya fall av coronsmitta konstaterades under onsdagen i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Den ena smittan härstammar från utlandet och den andra från ett annat sjukvårdsdistrikt i Finland.

Under onsdagen togs 350 coronatest i Södra Österbotten.

Behovet av sjukhusvård har ökat i distriktet, för närvarande vårdas fyra coronapatienter på sjukhuset i Seinäjoki.

Läs också