Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirusfallen ökar i Finland men än diskuteras inte munskyddstvång eller strängare restriktioner – 423 nya fall registrerade

Det muterade coronaviruset, barnens hobbyverksamhet och coronavaccinen var ämnen som diskuterades på hälsovårdsmyndigheternas lägesöversikt på torsdagsmorgonen.

Antalet coronavirusfall ökar stadigt i vårt land, och än är det inte läge att varken pusta ut eller lätta på restriktioner var det centrala budskapet på presskonferensen.

På torsdagen rapporterade THL om fyra nya dödsfall i covid-19. Antalet nya fall av smitta är 423. I sjukhusvård är 138 personer, av vilka 22 får intensivvård.

Det här behandlades på presskonferensen

  • Presskonferensen var till sin karaktär mera en lägesrapport. Eftersom ingenting drastiskt har hänt innehöll konferensen inga stora nyheter.
  • Enligt en prognos kan personer som hör till riskgrupper som inte hör ihop med personens ålder vaccineras från och med april. Personer som inte hör till riskgrupper får vaccin tidigast i maj.
  • Munskyddstvång i Finland är inte aktuellt i nuläget, och har inte ens diskuterats på Social- och hälsovårdsministeriet.
  • Antalet coronavirustest har ökat, men andelen insjuknade har inte ändrat. Med andra ord smittas allt fler. En stor del av dem som smittas är unga vuxna som är ute i arbetslivet.
  • 60 procent av fallens ursprung kan fortfarande spåras, i 29 procent av fallen har man en misstanke om var personen smittats. Pausutrymmena på arbetsplatser är ett ställe där man ska vara extra försiktig.
  • Varje vecka görs runt 300–500 test som avslöjar om patienten smittats av det muterade coronaviruset. Dessa test görs främst på prover från gränserna och då man undersöker smittkedjor där folk smittats snabbt.

Vid presskonferensen medverkade Social- och hälsovårdsministeriets strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki och avdelningschef Tuija Kumpulainen samt THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen.

Presskonferensen simultantolkades till svenska och kan ses i efterhand genom att klicka på artikelns bild ovan.

Här hittar du direktrapporten i textform:

Artikeln uppdaterades 28.1.2021 kl 14.18 med de senaste siffrorna om epidemin.

Läs också