Hoppa till huvudinnehåll

EM-kvalgruppen klar för U21-landslaget i fotboll – Finland ställs mot Kroatien, Österrike och Norge

Juha Malinen är tränare för Finlands U21-landslag.
Juha Malinen är huvudtränare för Finlands U21-landslag. Juha Malinen är tränare för Finlands U21-landslag. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoki,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,fotboll,Juha Malinen

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA har genomfört lottningen för EM-kvalet i åldersklassen U21. Finland lottades in från den fjärde lottningsgruppen till samma kvalgrupp som bland annat Kroatien, Österrike och Norge.

Gruppen kompletteras med Azerbajdzjan och Estland från de två lägre lottningskorgarna.

– Från den första lottningskorgen ville vi undvika stornationer som Tyskland och Spanien. På det sättet är Kroatien en lämplig motståndare från den lottningskorgen. Österrike är ett hårt lag från den andra korgen, men går att besegras. Norge är för oss det bekantaste laget. Vi vill ha revansch på laget från U19-hemma-EM (2018), säger U21-landslagets huvudtränare Juha Malinen.

Kvalet genomförs i nio olika kvalgrupper från vilka gruppsegrarna samt den bästa grupptvåan avancerar direkt till slutturneringen. De övriga grupptvåorna kvalar om fyra platser under hösten 2022.

Dessutom kvalar arrangörsnationerna Georgien och Rumänien direkt in till slutturneringen. Därmed spelar totalt 16 lag om EM-titeln år 2023.

Landslagslotsen Juha Malinen har kartlagt den kommande truppen, och han har för närvarande 44 namn på sin långa lista. De flesta av dessa spelar i den inhemska fotbollsligan.

– Vårt kommande lag skiljer sig markant från det föregående. I förra kvalet var våra offensiva spelare som Mikael Soisalo, Onni Valakari, Marcus Forss och Benjamin Källman de tongivande spelarna. Denna gång kommer vi att ha stora ansvarstagare också i vårt försvar.

Enligt den nuvarande planen samlas laget följande gång i slutet av mars. Det finns officiella datum för kvalmatcherna redan i mars, men laget kommer sannolikt då att endast spela träningsmatcher ifall epidemiläget tillåter.

– Ifall det blir på det sättet så inleder vi kvalet under början av hösten. Före det hinner vi med två evenemang då vi går igenom spelartruppen och vårt spelsätt, säger Malinen på Bollförbundets webbplats.