Hoppa till huvudinnehåll

Idrottare kritiserar ojämlikt utgångsläge inför FM – även dyra coronatester irriterar: ”Känns väldigt orättvist”

Jasmin Showlah springer.
Jasmin Showlah. Jasmin Showlah springer. Bild: Anssi Mäkinen/SUL friidrott,Jasmin Showlah

Alla som ska tävla i inomhus-FM förväntas visa upp ett negativt coronatest, men är det motiverat att betala nästan 300 euro? Bland annat den här frågan har väckt en del uppståndelse i friidrottskretsar samt att FM ordnas då träningsmöjligheterna är begränsade.

Även den här vintern kommer friidrottarna att göra upp medaljer inomhus. Den 20 till 21 februari ordnas FM i Jyväskylä.

Men det är ett mästerskap som omgärdats av frågetecken och kritik, framför allt då idrottare kommer från ojämlika utgångslägen på grund av coronarestriktioner. Bland annat HIFK-sprintern Jasmin Showlah är kritisk.

– Idrott är inte alltid jämlikt och rättvist men utgångsläget borde vara lika för alla inför ett FM. För tillfället är det inte så, säger hon till Yle Urheilu.

Showlah har haft möjlighet att träna nästan som normalt under vintern i Esbo men det har varit många idrottare som delat på en ganska så liten yta.

Ingen inomhussäsong för Ylöstalo

För mångkamparen Otto Ylöstalo från Sibbo-Vargarna har det varit svårt att träna och därför har han bestämt sig för att skippa hela inomhussäsongen.

– Jag kunde träna som normalt ända tills restriktionerna infördes i Helsingfors i början av december. Då flyttades fokus över till löp- och snabbhetsträning. Tillsammans med tränaren bestämde vi att vi kollar hur restriktionerna är med en månads mellanrum.

– Det skedde inga förändringar och därför bestämde vi oss för att lägga ner planerna på en inomhussäsong, säger han.

Ylöstalo betonar att man ska följa rekommendationerna men samtidigt anser han att tävlingarna i Jyväskylä inte borde ha FM-status. Enligt Ylöstalo borde alla ha samma utgångsläge inför ett FM.

– Jag har inget emot tävlingarna men enligt mig förtjänar de inte FM-status eftersom alla inte kan förbereda sig på samma sätt, och till och med inte kan tävla för att kvala in.

Otto Ylöstalo.
Otto Ylöstalo. Otto Ylöstalo. Bild: Arash Matin / Yle Otto Ylöstalo

Dyra coronatester

De friidrottare som tänker tävla i FM måste visa upp ett negativt coronatest som är mindre än 48 timmar gammalt. Tränaren Anne Suoranta har ställt sig frågande till hur friidrottsförbundet har accepterat den policyn.

”Antas alla själva har råd att betala 289 euro för ett test? För en idrottare som studerar kan det vara matbudjeten för en hel månad”, skriver hon i ett inlägg på sociala medier.

Enligt Suoranta har man inom HIFK räkna ut att coronatester kommer att kosta ungefär 3500 euro för klubbens aktiva som ska tävla i FM.

”Lägger man till tränare så blir det 5000 euro för tester. Boende och resor gör att summan blir 9500 euro. Dessutom har det varit svårt att förbereda sig för tävlingarna i vårt område och av den anledningen är det heller inte jämlikt”, skriver hon.

Jasmin Showlah och Otto Ylöstalo anser också att policyn är speciell. Showlah påminner också om att det kan vara svårt att få ett test inom den offentliga sjukvården och idrottare därför måste vända sig till en privat aktör.

– Är det rättvist att vissa måste ta dyra privata tester medan det inte krävs av andra? Det känns väldigt orättvist. Jag förstår att man måste testas men jag tycker att de borde vara lika för alla, säger hon.

– 300 euro är mycket pengar för en idrottare på nationell nivå. Det är en stor tröskel och man kan börja fundera på om man alls vill åka och tävla, säger Ylöstalo.

Arrangör hoppas på billigare alternativ

Enligt Markku Koistinen som är verksamhetsledare för Jyväskylän Kenttäurheilijat som arrangerar FM, kommer kravet på coronatest från samordningsgruppen i Mellersta Finland.

– Vi har fått instruktioner om hur vi ska agera för att arrangera tävlingarna. Dessa instruktioner följer vi, säger han.

Koistinen anser att det är tråkigt om någon missar FM på grund av dyra tester. Enligt Koistinen försöker man också hitta ett billigare alternativ.

– Vi undersöker möjligheten att få snabbtester som skulle vara ett billigare alternativ. Via en samarbetspartner ska vi försöka få tester som jag hoppas inte skulle kosta 300 euro. Vi ska se hur det går, säger han.

Friidrottsförbundets tävlingschef Mika Muukka tror inte att FM:s värde minskar även om vissa tvingas avstå tävlingarna på grund av ekonomiska orsaker. Han försvarar också beslutet att ordna ett FM under den rådande situationen.

– Vi försöker hålla inomhussäsongen så normal som möjligt då idrottarna också vill tävla, säger han.

Texten är en översättning och bearbetning av Simo Arkkos artikel Yleisurheilijoilta kritiikkiä SM-hallikisojen eriarvoisiin lähtökohtiin – osa pulittaa koronatestistä lähes 300 euroa: "Tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta".