Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen är inte imponerad av coronaberedskapen i Sverige: ”Munskydd en marginell företeelse”

Iivo Niskanen blickar mot resultattavlan.
Iivo Niskanen gjorde comeback till världscupen i Lahtis förra veckan. Iivo Niskanen blickar mot resultattavlan. Bild: AOP Iivo Niskanen

Världscupen i längdskidåkning fortsätter i Falun på fredag. Både Iivo Niskanen och britten Andrew Young är besvikna över coronahanteringen på den svenska skidorten.

Andrew Young, som varit två gånger på prispallen i sprint i vinter, uttrycker på Twitter sin förvåning över hur coronatestandet sköts av arrangörerna.

"Jag har nyss ”covid-testats” i Falun. Det svenska testet är mycket avvikande. Man får en bomullspinne och sen ska man göra det själv. Hoppas alla som tävlar i Falun är bra på att trycka upp en pinne i sin näsa", skriver Young och fortsätter:

"Dessutom: Det finns inga antibakteriella handskar i testcentret. Alla använder sig av samma penna för att fylla i testformuläret".
Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Iivo Niskanen citerar Youngs tweet och uttrycker sin förvåning över hur olik inställningen till coronapandemin är mellan Finland och Sverige.

"Man kan se en ”liten” skillnad i attityden. I Falun delade lokala volontärer, som hör till riskgruppen, ut bomullspinnarna med munskydd som bara täckte halva ansiktet. Sen instruerade de oss att hålla pinnen åtta sekunder i båda näsborrarna".

"På flygplatsen var munskydd en marginell företeelse bland de lokala", skriver Niskanen.
Hoppa över Twitterpostning

Också hemmaåkarna förvånade

Åkarna från värdnationen Sverige uttrycker också sin skepsis till testförfarandet.

– Det känns lite oseriöst i dessa tider, när allt annat ska vara så seriöst med masker och allt, och så ska man göra ett test och så görs det inte helt korrekt. De gör så gott de kan, men det var lite speciellt, säger Calle Halfvarsson till NRK.

Den svenska damstjärnan Ebba Andersson erkänner att hon blev förvånad över att hon tvingades utföra testproceduren själv.

– Man är van vid att sätta sig på stolen och lida sig igenom den där pinnen. Det var en ny upplevelse och det var bara att försöka göra det så bra man kunde. Det känns som att det kunde ha gjorts under mer kontrollerade former", säger hon till NRK.

Ulrika Back Eriksson som är vd för Svenska Skidspelen bedyrar att åkarna inte behöver vara oroade.

– Om pinnarna inte körs upp tillräckligt långt i näsan så ger det ett ogiltigt resultat. Så testerna är säkrade på så vis, säger Ulrika Back Eriksson till Aftonbladet.

Världscuphelgen i Falun inleds på fredag med fristilslopp med intervallstart. Yle sänder samtliga tävlingar.

Artikeln uppdaterad kl. 14.38 med Halfvarssons, Anderssons och Back Erikssons kommentarer.

Läs också