Hoppa till huvudinnehåll

"Det gör ont bakom öronen, men man vänjer sig säkert" – Sirkkalaelever tycker till om munskydden

Fem barn med munskydd står på snöig skolgård.
På bilden från vänster: Adna Kardumovic, Ottilia Aurén, Elin Casagrande, Marcus Lindfors och Bastian Fellman. Fem barn med munskydd står på snöig skolgård. Bild: Carl Fahllund / Yle Sirkkala skola,skolgård,bastian fellman

Från och med den här veckan ska alla fjärde- och femteklassare använda munskydd i Åboskolorna.

Tidigare gällde rekommendationen sjätteklassare och äldre elever, samt fjärde- och femteklassare i skolor där flera coronafall konstaterats.

Vid Sirkkala skola i Åbo tycker man att de första dagarnas munskyddsbärande har gått bra, även om det kan kännas ovant för en del elever.

Men vad tycker eleverna själva om att bära munskydd?

Huvudvärk och ont bakom öronen

Femteklassarna Marcus Lindfors, Bastian Fellman, Adna Kardumovic, Ottilia Aurén och Elin Casagrande vid Sirkkala skola i Åbo är inte särskilt förtjusta i att använda munskydd varje dag.

- Dom är lite störande och gör att man får ont bakom öronen, säger Adna Kardumovic.

Det blir också svårare att höra vad andra säger när alla bär munskydd, tycker Ottilia Aurén och Elin Casagrande.

Bastian Fellman säger att munskydden gör det svårare att andas ordentligt, vilket gör att han lättare kan få migrän.

- Varje dag får jag huvudvärk av att ha på mig munskyddet. Nog skulle det vara mer bekvämt att inte ha det på, säger Fellman.

Kasvomaskeja pöydällä.
Att bära munskydd leder till en rad olika små, men irriterande, problem i skolvardagen, tycker eleverna. Kasvomaskeja pöydällä. Bild: Toni Määttä / Yle coronavirusutbrottet i Finland 2020,ansiktsskydd,coronavirus

Femteklassarna: "Vi kommer vänja oss"

Trots att munskyddsbärandet för med sig en del bekymmer tror femteklassarna ändå att de kommer att vänja sig med de nya rutinerna.

- När vi ska gå till matsalen tar vi av munskydden och slänger dem i skräpkorgen, säger Casagrande.

Blir det inte väldigt fullt i skräpkorgen med alla munskydd?

- Ibland blir det kanske det, skrattar eleverna.

Marcus Lindfors berättar att skolan delar ut några munskydd per dag åt eleverna. Enligt honom är det också möjligt att ta med ett eget munskydd, t.ex. i tygmaterial, till skolan.

Fem barn med munskydd står på snöig skolgård och poserar för kameran med händerna i luften.
Trots allt verkar eleverna ändå ta munsskyddsbärandet med ro. Fem barn med munskydd står på snöig skolgård och poserar för kameran med händerna i luften. Bild: Carl Fahllund / Yle skolgård,Sirkkala skola,Adna Kardumovic

Inga munskydd i matsalen eller utomhus

Rasten har precis börjat och den snöiga skolgården fylls snabbt med elever. Utomhus behöver ingen bära munskydd, berättar klassföreståndare Jasmin Bilenberg.

- Vi har valt att istället försöka avgränsa områden på skolgården enligt klasserna, eftersom det är lättare att hålla avstånd utomhus. Inomhus går det inte att hålla avstånd, så då är det munskydd som gäller, säger Bilenberg.

Kvinna med blont hår, mörk kofta och munskydd står på skolgård framför dörr.
Klassföreståndare Jasmin Bilenberg tycker att det mesta gått bra och att eleverna har varit väldigt duktiga hittills. Kvinna med blont hår, mörk kofta och munskydd står på skolgård framför dörr. Bild: Carl Fahllund / Yle skolgård,Jasmin Bilenberg

- De har snällt tagit på sina munskydd och haft på dem hela dagen utan att klaga.

Rektorn: "Två meters avstånd fungerar inte i en skola"

Också Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén är nöjd med hur de senaste dagarna har förlöpt.

- Våra sexor har ju redan en tid använt munskydd, och skött det bra. Nu gör också femmorna och fyrorna det. Det är inte så att vi lärare tvingas gå och plocka upp använda munskydd från golvet efter skoldagen, säger Kurtén.

En kvinna med mörkt hår
Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén. En kvinna med mörkt hår Bild: Nilla Hansson / Yle Rektor,Kvinna,sirkkala skola

Att hålla två meters avstånd, hur får man det att fungera på en skola?

- Det fungerar absolut inte, kan jag helt ärligt säga. Jag har skrivit om detta till föräldrarna, och alla förstår situationen. Det vi kan göra är att försöka hålla årskurserna åtskilda, och utnyttja alla våra byggnader så att det inte uppstår trängsel vid ingångarna.

Läs också