Hoppa till huvudinnehåll

Flytten från Malms flygplats skjuts upp – flygplanen får en och en halv månads nådatid, men ingen ersättande flygplats finns

Malmin lentokentän päärakennus, etualalla pienkone.
Verksamheten vid Malms flygplats måste upphöra senast i mitten av mars 2021. Malmin lentokentän päärakennus, etualalla pienkone. Bild: Petteri Bülow / Yle Helsingfors-Malms flygplats,Malms flygfält,flygplan

Malms flygfältsförening behöver inte lämna flygplatsen inom januari. Det här beslöt utsökningsverket på fredagen. Men beskedet om uppskov gavs med vissa villkor och verksamheten ska sluta senast den 14 mars.

Det är markägaren Helsingfors stad som via utsökningsverket försöker vräka aktörerna på Malms flygplats i Helsingfors. Staden agerade efter att Helsingfors tingsrätt strax innan jul beslöt att avslå flygfältsföreningens talan. Därmed slog tingsrätten fast att hyresavtalet mellan staden och flygfältsföreningen tog slut den 31 december 2019.

Föreningen har överklagat beslutet till hovrätten, men trots det vill staden nu via utsökningsverket vräka föreningen från flygplatsen.

Föreningen begärde att utsökningsverket beviljar uppskov eftersom vädret gör det svårt att flytta flygplan och helikoptrar just nu. Det finns ingen flygplats som tar emot dem.

Flytten skjuts upp med en och en halv månad

Enligt fredagens besked från utsökningsverket skjuts flyttdagen fram till den 14 mars 2021, men med vissa villkor. Flygfältsföreningen måste betala hyra till staden för den här tiden och hyran ska vara betald den 5 februari. Annars måste flygfältsföreningen flytta senast den 7 februari.

Enligt utsökningsverket förordar vintern och väderförhållandena en uppskjutning av flytten. Verket anser inte att ett kort uppskov orsakar skada för Helsingfors stad. Ett längre uppskov betyder å andra sidan en klar försening för stadens planläggning av området.

Staden planerar bostäder på flygfältet och detaljplanen för det första bostadsområdet behandlas av politikerna.

Finns ingen enskild ersättande flygplats

Enligt utsökningsverket borde en och en halv månad räcka för att genomföra en trygg och ordnad flytt.

Enligt utsökningsverket gäller inte vräkningen för hangarer som finns i anslutning till flygplatsen. Fastän verksamheten på flygplatsen slutar kan flygplanen i hangarerna flygas bort från Malm med Helsingfors stads samtycke. Det är också möjligt att flytta planen på land.

Det finns ingen enskild ersättande flygplats för den i Malm. Kommunikationsverket har istället beviljat stöd till flera flygplatser i landet för att de ska kunna ta emot verksamheten från Malm.

Läs också