Hoppa till huvudinnehåll

Navalnyj kvar i häktet inför söndagens demonstrationer

Medelålders man i blå tröja sitter och tittar in i en kamera. Aleksej Navalnyj deltog i rättegången den 28 januari 2021 via videolänk från fängelset.
Navalnyj deltog via videolänk. Han tackade i sitt slutord alla dem som demonstrerade i lördags. Medelålders man i blå tröja sitter och tittar in i en kamera. Aleksej Navalnyj deltog i rättegången den 28 januari 2021 via videolänk från fängelset. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj,Moskva,fängelser

En domstol i Moskva förkastade i går ett besvär och beslöt hålla oppositionsledaren Aleksej Navalnyj häktad. Många aktivister sitter nu i polisarrest i ett försök av myndigheterna att hindra de nya demonstrationer som planeras till söndag.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj deltog i gårdagens rättegång i Moskva via videolänk från det fängelse där han sitter sedan den 17 januari.

- Jag vill tacka alla som kom ut till lördagens protester, sa Navalnyj i sina slutord. Ni är den barriär som hindrar landet från att degradera totalt.

Hans advokater hade överklagat hans fängelsedom på 30 dagar och krävde att han skulle släppas fri. Advokaterna betonade att det inte fanns någon laglig grund att gripa Navalnyj när han återvände till Ryssland eftersom de paragrafer som användes inte gäller för någon som har en villkorlig dom.

Det tog inte många minuter för domaren att förkasta besväret och bestämma att Navalnyj ska sitta kvar i häktet till den 15 februari.

Nya domar på tisdag

Navalnyj ska upp i rätten igen nästa tisdag. Då ska en annan domare ta ställning till ifall hans villkorliga dom för bedrägeri från 2017 ska förvandlas till ett ovillkorligt fängelsestraff på 3,5 år.

Europadomstolen har tidigare slagit fast att bedrägeridomen var ”godtycklig och orimlig”.

- Jag vill uttrycka mitt stöd till alla de som nu sitter i polisarrest bara därför att de är ärliga människor, sa Navalnyj. Allt det som nu pågår i våra domstolar strider mot lagen och försöker bara skrämma folk. Jag är glad att allt fler människor har insett att sanningen är på vår sida.

Senare på kvällen publicerade han ett brev där han uppmanade folk att delta i de demonstrationer som planeras på söndag.

Trångt i häktet

Enligt frivilligorganisationen Ovd-info greps över 4 000 personer efter lördagens demonstrationer. De flesta fick böter, men även minst 21 brottsundersökningar har inletts.

Polisen har också gjort över 30 husrannsakningar hos aktivister som står Navalnyj nära. Både Navalnyjs hustru Julija och hans bror Oleg är för tillfället anhållna.

När polisen kom för att göra husrannsakan hos Julija Navalnaja bad hon dem vänta tills advokaten var på plats, med resultatet att polisen slog sönder dörren. När advokaten till sist anlände fick hon inte längre komma in i lägenheten.

Även flera anställda på Navalnyjs kontor sitter i polisarrest, däribland politikern Ljubov Sobol.

Alla anklagas för att ha brutit mot ”sanitära och epidemiologiska normer". Ett brott som hänger ihop med coronapandemin och som kan ge två års fängelse.

Enligt myndigheterna deltog minst 19 smittade personer på demonstrationen i Moskva.

Barnen i främsta linjen?

I går öppnade myndigheterna också en ny stor brottsundersökning mot Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov där man anklagar honom för att ha uppmuntrat minderåriga att delta i demonstrationerna på sociala medier.

Volkov är bosatt utomlands men koordinerar verksamheten för de kontor Navalnyj har runt om i landet.

Polisen grep även minderåriga under demonstrationen och har hela veckan förhört många av dem. Myndigheterna påstår att arrangörerna medvetet utnyttjade minderåriga.

- Under inga omständigheter får minderåriga utnyttjas längst framme, sa president Putin i måndags. Så gör terrorister när de driver kvinnor och barn framför dem.

Inga oberoende källor har rapporterat om liknande scener som Putin vill göra gällande. Volkov bestrider alla anklagelser.

I går anhölls också två demonstranter som båda anklagas för våldsamheter och huliganism.

Läs också