Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Klæbo gör comeback och Johaug utmanas på allvar – finländarna slår ur underläge då världscupen på skidor fortsätter i Falun

De något hemgjorda procedurerna kring coronatestningen i Falun har fått längdåkarna att haja till, men på Lugnets tävlingsbanor kommer de tre tävlingsdagarna att hålla högsta möjliga kvalitet.

Hur man än vänder på steken gäller det förmodligen den här vinterns mest fullödiga världscupveckoslut. Det är viktiga dagar för många.

Det kan till och med gå så att de svenska cupveckosluten, Falun nu och Ulricehamn om en vecka, blir de sista den här vintern. VM går i Oberstdorf över månadsskiftet februari-mars och lär nog bli av.

Igår meddelade Norge som första nation att man hoppar av weekenden i Nove Mesto i Tjeckien kort före VM. Och vad gäller tävlingarna efter VM handlar det i ännu högre grad om vad just Norge gör.

Är de norska gränserna ännu i mars lika eftertryckligt stängda som nu är det svårt att föreställa sig någon världscup varken i Oslo eller Lillehammer.

TV2 kl. 13.55: Damer 10 km fri teknik, intervallstart

Finland: Riitta-Liisa Roponen, Laura Mononen, Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Jasmi Joensuu

För tio dagar sedan vann junioren Helene Marie Fossesholm 10 km fri teknik vid de norska mästerskapen i Trondheim. Therese Johaug åkte inte det loppet.

I Lahtis följande veckolut visade Fossesholm upp sin beundransvärda, elastiskt följsamma teknik och lyckades över all förväntan.

Småningom 20-åriga Fossesholm, den stora profilen i hela stafetten i Lahtis, är plötsligt den som, i likhet med Ebba Andersson och Frida Karlsson, ska kunna besegra Johaug just i fri teknik. Egentligen när som helst, när alla bitar faller på plats.

Jubel i målområdet: tvåan Helene Mraie Fossesholm, vinnaren Therese Johaug och trean Heidi Weng.
Helene Marie Fossesholm (till vänster) och Therese Johaug (i mitten). Jubel i målområdet: tvåan Helene Mraie Fossesholm, vinnaren Therese Johaug och trean Heidi Weng. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Therese Johaug,Heidi Weng,Helene Marie Fossesholm

Alla norska och svenska världsåkare, som just nu tävlar, finns med på fristilstian i Falun. Liksom de amerikanska stjärnorna, av vilka Jessie Diggins just nu är i klart bästa form. Av de bästa ryskorna åker både Julija Stupak och Natalia Neprjajeva.

Den finska sextetten i dagens lopp utgörs just av åkare som alla kan komma på fråga i VM-tävlingen på samma distans. Dags för allt bättre insatser av Kerttu Niskanen också i Falun? Känns möjligt.

Varje steg i rätt riktning hos Krista Pärmäkoski är naturligtvis välkommet, även om det verkligen gäller först om fyra veckor.

Årets finländska färgklick i damlandslaget, Jasmi Joensuu, går ut genast efter Frida Karlsson, men bara en halv minut före Johaug och en och en halv före Andersson. Ibland kan det bli hektiskt - men säkert också stimulerande.