Hoppa till huvudinnehåll

”Kommer att få höra om det här länge” – Kevin Lankinen förlorade mot polaren Joonas Korpisalo, men fortsätter att imponera

Kevin Lankinen.
Kevin Lankinen har varit stabil för Chicago den här säsongen. Kevin Lankinen. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Kevin Lankinen

Columbus Blue Jackets slog Chicago Blackhawks med 2–1 – inte minst tack vare Joonas Korpisalo. Men Chicago-keepern Kevin Lankinen visade sannerligen också framfötterna. VM-hjälten verkar nu ha etablerat sig i NHL.

Det var inte vackert – det medger också tränaren John Tortorella – men Columbus Blue Jackets lyckades fixa en andra seger på lika många dagar borta mot Chicago natten till lördag finsk tid.

Oliver Björkstrand satte 1–0 i den första perioden och passade sedan fram till Eric Robinson segermål i den andra perioden.

Chicago lyckades endast sätta in en reducering under resten av matchen. Patrick Kane hade förvisso några jättelägen att kvittera i slutet av den tredje perioden, men Joonas Korpisalo höll tätt.

Joonas Korpisalo.
Joonas Korpisalo i farten mot Chicago. Joonas Korpisalo. Bild: AFP / Lehtikuva Joonas Korpisalo

– Mot slutet tappade vi bort Kane några gånger, men ”Korpi” stod för några riktiga parader säger Tortorella på presskonferensen och tillägger:

– Men, det kommer att vara fult. Det kommer bara att bli fulare. Så det kommer att handla om att hitta ett sätt att ändå vinna. Det har vi gjort så här långt.

”Bara vettigt att låta båda spela”

Timmar före matchen hade Patrik Laine landat i Columbus efter att ha suttit i karantän. Det lär dröja till tisdagen innan målsprutan får debutera för sitt nya lag.

Blue Jackets välkomnade Laine med en stor reklamaffisch i staden:

En stor fråga är vem Laine kommer att få spela med. Förhandstipset är att Laine ska matchas med Max Domi, men frågan är om klubbchefen Jarmo Kekäläinen inte tänker shoppa in en ny förstacenter till laget för att ersätta Pierre-Luc Dubois.

I så fall kan en av lagets två målvakter säljas, det konstaterades också i Yle Sportens NHL-podd. Men just nu är målvaktsrotationen något som bevisligen bidrar till segrar. Åtminstone om man frågar Korpisalo.

– Schemat är tufft och då man har två bra målvakter så är det bara vettigt att låta båda spela. Så här långt har det fungerat bra med att spela varannan match. För mig spelar det ingen roll, jag är redo för varje match oavsett, säger han och tillägger:

– Men jag kände mig bra och fräsch då jag fick vila i går.

Kompismötet

I värsta fall spelar både Korpisalo och Elvis Merzlikins nu om sitt fortsatta kontrakt i laget. Att ha press på sig är inget nytt för målvakter i NHL, och den här gången var matchen speciell för ”Korpi” ur ett annat perspektiv också.

I den motsatta ändan ställde sig nämligen den goda kompisen Kevin Lankinen mellan stolparna för Chicago.

– Det kändes faktiskt fint att få spela mot en av mina bästa kompisar. Jag tror det är sex–sju år sedan senast. Då vann han om jag inte minns fel, så det var skönt att fixa segern i dag, säger Korpisalo och ler brett.

Korpisalo och Lankinen brukar träna tillsammans varje sommar och tillbringade så gott som hela hösten tillsammans också.

– Vi är väldigt bra vänner. Så visst var det kul. Han spelade ganska bra och gjorde några snygga räddningar så jag misstänker att jag kommer att få höra om det här ganska länge. Nästa gång tar vi dem, intygar i sin tur Lankinen.

Chicagos nya målvaktsetta

För Kevin Lankinen var nattens match säsongens femte. Det är inte allt för långsökt att hävda att Chicago Blackhawks har hittat sin nya startande målvakt.

Det var Corey Crawford som innehade den positionen fram till den här säsongen. Då han inte fick fortsatt förtroende efter säsongen 2019/20 uttalade sig lagets stjärnor med Jonathan Toews i spetsen oväntat kraftigt om att de inte gillar riktningen klubbledningen valt.

Men med två segrar och en räddningsprocent på 93 håller Lankinen på att bevisa att de har fel.

– Jag känner mig självsäker och bekväm mellan stolparna. Killarna i laget har gjort ett stort jobb för att hjälpa mig att känna mig som hemma. Kommunikationen med försvararna blir också bättre hela tiden, säger Lankinen.

– Jag känner också att killarna är bekväma med att ha mig som målvakt, så även om det fortfarande finns mycket jag måste lära mig och mycket jag kommer att uppleva – varje match kommer att lära mig något – så kommer jag bara att bli bättre.

Kevin Lankinen i Chicago.
Kevin Lankinen. Kevin Lankinen i Chicago. Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/All Over Press Kevin Lankinen

Ett tecken på att Lankinen faktiskt känner sig bekväm med laget är kommentarerna om själva matchen:

– Både vi och Columbus gjorde jobbet defensivt och lät inte anfallarna göra värst mycket. Vårt försvar fungerade rätt bra – klart bättre än det gjorde ännu för några matcher sedan. Jag har åtminstone lagt märke till utvecklingen, säger han självsäkert.

Hur man än vänder och vrider på det är det imponerande att Lankinen lyckats ta vara på sin chans. I fjol delade han på ansvaret i AHL-laget Rockford IceHogs. Nu är han det uppenbara förstavalet i världens bästa ishockeyliga.

Med tanke på att arbetsbördan ökat rejält fick Lankinen också svara på hur fysiskt redo han är för utmaningen.

– Jag är inte trött. Jag har tränat i ett år och bara väntat på den här chansen. Så jag är bara glad. Som målvakt vill man alltid spela så mycket man bara kan – man vill hitta sin rytm på isen. Och jag försöker visa att jag förtjänar det här ansvaret också. Jag ger alltid allt jag har.

Resultat, NHL:

Chicago–Columbus 1–2
CHI Lankinen 25/27
CBJ Korpisalo 31/32
CBJ Koivu 0+0, +/- 0, 14:33