Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Stigmat kring coronasmitta, det flercelliga livets första stora skärseld och idrottande Instagramkändisar i Svenskfinland

18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 prosenttia ja miehistä lähes puolet, eli 47 prosenttia.
Får läkaren kommentera din vikt? Hur ska man prata om vikt och hur ska man lösa det att också läkare har fördomar och diskriminerar överviktiga? Den frågan har Yle X3M tittat närmare på - scrolla nedåt för att läsa artikeln. 18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 prosenttia ja miehistä lähes puolet, eli 47 prosenttia. Bild: Silja Viitala / Yle 2020,december,Helsingfors,måltider,välfärd,livsstil,levnadsvanor,Kostcirkeln,healthy diet,dieter,specialdieter,viktkontroll,fetma,övervikt,barnens övervikt,tyngd,kroppsmasseindex (BMI),kroppspositivism,Måttband,hälsa,bantning,påtaglig övervikt,viktökning

Glad lördag! Här kommer lite kvällsläsning.

"Vissa behandlade oss som om vi vore spetälska"

Nya infektioner betraktas som skrämmande och de omges ofta av ett kraftigt stigma, vilket drabbar de som har insjuknat, säger infektionsläkare Peter Klemets.

Det har paret Tuula och Christer Schoultz fått erfara. Hela deras familj på sex personer insjuknade i covid-19 och efteråt märkte de att vissa bekanta undvek dem, medan de för andra blev hett eftertraktat sällskap.

Klicka här för att läsa familjen Schoultz berättelse.

Tuula och Christer Schoultz
Tuula och Christer Schoultz och deras fyra barn hade alla corona i november ifjol. Reaktionerna från omgivningen har varit tudelade, en del undviker helt kontakt. Tuula och Christer Schoultz Bild: Privat coronavirusutbrottet i Finland 2020,immunitet,Schoultz

Begravningar med tomma kistor eldar på ilskan i Kashmir

Samtidigt som coronapandemin har dolt Kashmirkonflikten från omvärlden det senaste året, har det pressade läget som Kashmirborna befinner sig i blivit allt värre.

Ilskan har eldats på sedan början av året, då familjer till dödade rebeller i Kashmir inte längre får ordna begravningar för de avlidna.

Men hos en del väcker Joe Bidens presidentskap i USA nu hopp om en lösning på Kashmirkonflikten.
Klicka här för att läsa mer om läget i Kashmir.

Republikens dag i Indien som firas på kricketstadion i Kashmirs huvudstad Srinagar
Säkerhetspådraget i Kashmir var stort inför republikens dag i Indien. Dagen firades med en militärparad bland annat på ett cricketstadion i Kashmirs huvudstad Srinagar. Republikens dag i Indien som firas på kricketstadion i Kashmirs huvudstad Srinagar Bild: STELLA Pictures / ddp Kashmir,Srinagar,Jammu och Kashmir,Baseer Ahmad Khan

Får läkaren kommentera din vikt?

"Hade fallit och skadat foten, läkaren sa att den skulle bli bättre snabbare om jag skulle bli smalare. Vägde 60 kg", berättar en av ylex3mnyheters följare på Instagram.

Många vittnar om att de får kommentarer av sin läkare om vikten även om de inte söker hjälp för den.

Men borde läkare få påpeka vikten i tid och otid? Hur ska patienter kunna vara bekväma i vården och minska på diskrimineringen?

Vi har pratat med både läkare och drabbade om eventuella lösningar på problemet – klicka här för att läsa mer.

Historien om då 85 procent av djuren i havet utrotades

Femhundra miljoner år. Fem massiva utdöenden, fem stora skärseldar för livet på jorden.

I Kvanthopp går vi den här vårsäsongen igenom de stora utrotningarna som har satt livet på prov under den geologiska eon som kallas fanerozoikum, den yngsta av de fyra eonerna i jordens historia.

Den här veckan ska vi ta en titt på den första av de fem skärseldarna, det så kallade ordovicium-silur-utdöendet för cirka 440 miljoner år sedan. Det är frågan om det näst största massutdöendet i jordens historia, då nästan nio av tio arter skattade åt förgängelsen.

Klicka här för att läsa artikeln!

Konstnärlig vision av livet under perioden ordovicium.
En nautiloid slukar en trilobit i en föreställd scen från havet under Ordovicium. Konstnärlig vision av livet under perioden ordovicium. Bild: James s:t John ordovicium

Finländska idrottare med flest följare på Instagram – kan du gissa vilka det är?

Sedan tonåren har sociala medier varit Pernilla Böckermans yrke. I dag är det tack vare dem som hon kan satsa som hon gör på idrotten.

Böckerman är Svenskfinlands idrottande Instagramdrottning. Men vilka andra finlandssvenska idrottare är de största profilerna på sociala medier med flest följare på Instagram?

Det tog Yle Sporten reda på – klicka här för att få koll.

Leo Komarov till vänster och Pernilla Böckerman till höger.
Spoiler alert: Också ishockeystjärnan Leo Komarov finns med på listan. Leo Komarov till vänster och Pernilla Böckerman till höger. Bild: Tomi Hänninen / Yle Leo Komarov,pernilla böckerman

Ha en trevlig fortsättning på lördagen!

Läs också