Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrationerna för Aleksej Navalnyj fortsätter i dag – kommer Putin snart att fällas från makten? Vi listar tre scenarier som kan ske

Collage av två bilder. Till vänster väggmålning av Aleksej Navalnyj. Till höger demonstrant som fälls till marken av polis.
Söndagen för med sig nya ryska protester mot Putins regim i stöd för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Collage av två bilder. Till vänster väggmålning av Aleksej Navalnyj. Till höger demonstrant som fälls till marken av polis. Bild: Collage: EPA-EFE/All Over Press Aleksej Navalnyj,Protest,protester,demonstrationer,demonstration,Ryssland

Demonstrationerna i stöd för den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som sitter häktad fortsätter. Vad kan demonstrationerna uppnå? Kan president Putin tvingas avgå?

President Vladimir Putins kritiker tar sig ut på gatorna i Ryssland i dag igen för att protestera mot presidentens regim. De kräver bland annat att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj släpps från häktet och att Putin avgår.

Men hur allvarliga är de här demonstrationerna för Putins regim? Kan de skaka makten såpass mycket att presidenten tvingas avgå? Yle Uutiset har pratat med tre experter som lägger fram tre möjliga scenarier.

Scenario 1: Demonstrationerna fäller Putins regim

Osannolikt åtminstone i nuläget eftersom Putins regim är stark och har mycket stöd.

President Putins position är inte hotad i nuläget, trots de massiva protesterna mot honom. Enligt undersökningar stöder fortsättningsvis två tredjedelar av det ryska folket Putin.

Enligt forskare Veera Laine vid Utrikespolitiska institutet kan regimen vackla på två vis: endera genom att en del av säkerhetsstyrkan byter sida och går över till demonstranterna eller genom att situationen blir så besvärlig att administrationen tvingas göra eftergifter för oppositionen.

– Det finns inte tecken på det här heller. Maktmedel har varit det enda svaret hittills, säger Laine.

Scenario 2: Putin krossar oppositionen

Det hårda greppet mot oppositionen fortsätter troligtvis, men det blir svårt att kväva protesterna.

Enligt forskare ser det åtminstone ännu inte ut som om administrationen försöker eller ens kan bryta upp demonstrationerna med ren kraft. För hårda tag kan leda till mer skada än nytta för administrationen.

Det här hände i Belarus i höstas. Fler och fler deltog i protester mot valfusk – och protesterna fick mer stöd – ju mer man försökte kväsa demonstranterna genom våld och massgripanden, säger forskaren och Helsingfors universitet-doktoranden Kristiina Silvan vid Utrikespolitiska institutet.

Den ryska regimen ser ut att begripa det här. Polisen tog till våld under förra helgens demonstrationer, men inte lika omfattande som våldet i Belarus.

Poliser håller en man mot marken i Ryssland.
Polisen har tagit till våld i samband med de ryska demonstrationerna, men det har inte varit lika illa som i Belarus. Poliser håller en man mot marken i Ryssland. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj,Protest,protester,demonstrationer,demonstration,Ryssland
Polis tar till våld mot demonstranter i Ryssland.
Polisen har inte hittills gjort några massarresteringar. Polis tar till våld mot demonstranter i Ryssland. Bild: EPA-EFE/All Over Press Aleksej Navalnyj,Protest,protester,demonstrationer,demonstration,Ryssland

Inga massarresteringar gjordes, utan polisen grep slumpmässigt enskilda demonstranter. I efterhand greps bland annat arrangörerna av demonstrationerna.

– Selektivt förtryck fungerar bättre än att gripa alla. Om man straffar alla, blir demonstrationerna bara större, säger Silvan.

Scenario 3: Demonstrationerna fortsätter länge

Det är troligt att demonstrationerna fortsätter, men det är svårt att förutspå kommande vändningar.

Demonstrationerna kommer troligtvis att fortsätta om de inte tystas ner och om demonstranterna inte får sin vilja igenom. Det är ändå svårt att uppskatta vad som händer till näst.

Mycket beror på hur mycket våld som kommer att användas i samband med dagens demonstrationer, beräknar professor Vladimir Gelman.

– Om protesterna växer blir det svårare för makthavarna att hålla saker under kontroll, säger han.

Missnöjet med Putin och regimen har ökat under de senaste åren, bland annat efter att pensionsåldern höjdes och i och med att coronakrisen lett till ekonomiska svårigheter.

Enligt forskare Veera Laine har protesterna en allvarligare ton än tidigare.

– Videor från förra helgens protester spred sig där man kan se att demonstranternas känslor mot poliserna gick heta, säger hon.

En porträttbild av Vladimir Putin sittandes i en vacker stol.
President Putin har tappat speciellt många unga anhängare En porträttbild av Vladimir Putin sittandes i en vacker stol. Bild: /All Over Press Vladimir Putin,Ryssland

Demonstranterna är upprörda över hur Navalnyj behandlats samt de senaste anklagelserna om korruption. Navalnyjs Youtube-video där han kritiserar byggandet av ett slott för Putin har redan fått över 100 miljoner visningar.

– Man kan säga att Kremls mediehantering redan misslyckats. Administrationen har inte lyckats kväsa videon, säger Laine.

Putin har tappat speciellt många unga anhängare. Bland annat på videoappen Tiktok har det spridits massvis av videor där unga ger sitt stöd för demonstranterna.

– Även om en del stannar hemma, kan man på sociala medier visa sitt stöd. Det är inte helt betydelselöst, säger forskare Kristiina Silvan.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Tänään on iso päivä Venäjällä – syöstäänkö Vladimir Putin pian vallasta? Tässä kolme skenaariota tulevasta skriven av Simo Ortamo och Erkka Mikkonen. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.

Läs också