Hoppa till huvudinnehåll

Efter Nio är tillbaka – med Sonja och Janne vid rodret

Janne Grönroos och Sonja Kailassaari i Efter Nio.
Sonja Kailassaari och Janne Grönroos. Janne Grönroos och Sonja Kailassaari i Efter Nio. Bild: David Jakob. Sonja Kailassaari,Janne Grönroos,Efter nio

Efter sin allra första intervju som programledare för Efter Nio ligger Janne Grönroos på golvet med kramp i diafragman.

– Jag var nervös för första gången på evigheter och måste göra yogaövningar för att få bort krampen, skrattar Janne.

Någon mjuklandning är det inte tal om. Efter Nio inleder vårsäsongen med en uppmärksammad intervju med statsminister Sanna Marin.

Efter Nios andra programledare Sonja Kailassaari har varit med ända från början för sju år sedan. Också hon var på helspänn när den röda lampan som indikerar att inspelningen är igång började lysa.

– När vi har en gäst av statsministerns kaliber vill vi gärna komma den lite under ytan, och det är alltid spännande att se om det lyckas eller inte.

Det lyckades.

Kontrillrummet under Efter Nio-inspelning. Sanna Marin intervjuas.
Kontrollrummet under pågående tv-inspelning. Kontrillrummet under Efter Nio-inspelning. Sanna Marin intervjuas. Bild: Hedvig Jakobsson. Sanna Marin,Efter nio

Ett arbetspar som kompletterar varandra

Vårens första inspelning av nya Efter Nio blir ett elddop också av andra skäl. Det är första gången som Sonja och Janne tillsammans axlar rollen som programledarpar.

– Janne ger programmet en härlig ny energi, säger Sonja.

– Och Sonja är mycket roligare än jag trodde, fortsätter Janne som också jobbar som ståupp-komiker. Det är skönt att få skratta på jobbet.

– Vi kompletterar varandra bra, konstaterar Sonja.

Sonja Kailassaari och Janne Grönroos.
Sonja och Janne ser fram emot sin första gemensamma säsong. Sonja Kailassaari och Janne Grönroos. Bild: Copyrighted Efter nio,Sonja Kailassaari,Janne Grönroos

Nya element

När Efter Nio kör igång igen är Janne Grönroos inte det enda nya momentet i programmet. Tempot blir ett snäpp högre och programledarna ställs verkligen på prov i varje avsnitt.

I öppningsprogrammet får Sonja och Janne prova hur det är att nödlanda ett flygplan. En krispsykolog, “hela folkets terapeut” Pirkko Lahti, spinner vidare på temat och belyser hur var och en reagerar på olika sätt när krisen är framme.

Sonja Kailassaari och Janne Grönroos provar en flygsimulatior i Efter Nio.
Klarar de att nödlanda ett flygplan som håller på att krascha? Sonja Kailassaari och Janne Grönroos provar en flygsimulatior i Efter Nio. Sonja Kailassaari,Janne Grönroos,Efter nio,flygsimulator

Historien bakom bilderna och labyrintspel

Efter Nio vill också bjuda på en mänskligare sida av sina gäster genom att då och då be dem berätta historien bakom några bilder i deras Instagram-flöde.

– Offentliga personer visar ofta upp en ganska polerad bild av sig själva i sociala medier. Det är intressant att märka hur gärna de berättar om verkligheten bakom bilderna och låter oss kika in bakom fasaden, säger Janne. Intervjun med statsministern är ett bra exempel på det.

En annan nyhet är att en del av gästerna får äran att spela det klassiska labyrintspelet i Efter Nio-tappning – varje hål där kulan kan trilla ner representerar en överraskande fråga som gästen får besvara.

Det klassiska labyritspelet i Efter Nio-tappning.
Labyrintspelet ställer frågor som gästerna inte är vana att svara på. Det klassiska labyritspelet i Efter Nio-tappning. Labyrintspel,Efter nio

Coronapandemin har öppnat nya dörrar

På grund av den pågående pandemin har Efter Nio betydligt färre långväga gäster i sin röda soffa. I fortsättningen kommer istället den som befinner sig utomlands att intervjuas via videolänk.

– Ju mer tekniken utvecklas desto fler sådana här möjligheter får vi, säger Sonja.

Att intervjuer på distans blir en naturlig del av innehållet gör också att många riktigt berömda personer, som annars inte skulle ha hunnit resa till Finland, nu har möjlighet att medverka i Efter Nio.

– När världen stänger ner så öppnas den på samma gång, säger Janne.

Janne Grönroos tar en selfie på sig och Sonja Kailassaari bakom kulisserna på Efter Nio.
Inspelningen är över och krampen i diafragman har släppt. Janne Grönroos tar en selfie på sig och Sonja Kailassaari bakom kulisserna på Efter Nio. Bild: Hedvig Jakobsson. Sonja Kailassaari,Janne Grönroos,Efter nio

Första avsnittet sänds på måndag kväll den 1 februari klockan 21. Bland gästerna finns också den svenska kändisentreprenören Isabella Löwengrip och professorn och författaren Fritjof Sahlström.

Läs också:
Statsminister Sanna Marin i öppenhjärtig intervju i Efter Nio: "Jag tänkte hela tiden att jag inte vill bli statsminister"
Janne Grönroos blir Efter Nios nya programledare
Mårten Svartström lämnar Efter Nio: "Det har varit världens bästa jobb"