Hoppa till huvudinnehåll

Historisk drömdebut för Aleksi Heponiemi – avgjorde i förlängningen med sitt första NHL-mål: ”Kommer att berätta om det här för barnbarnen”

Aleksi Heponiemi firar sitt mål.
Aleksi Heponiemi firar sitt mål. Aleksi Heponiemi firar sitt mål. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksi Heponiemi

Det finns olika sätt att presentera sig för NHL-publiken. Det kanske mest imponerande sättet är att näta i sin debut. Då målet dessutom kommer i förlängningen blir det hela väldigt, väldigt speciellt. Det vet Aleksi Heponiemi nu.

– Jag vet inte ens vad jag ska säga, säger Aleksi Heponiemi efter matchen enligt sajten Florida Hockey Now.

Fram till att matchen gick till förlängning var det Aleksander Barkov som var den största finländska stjärnan i matchen. Barkov gav Florida en 1–0-ledning mot Detroit i den första perioden och passade dessutom fram Keith Yandels 2–2-kvittering i periodens sista sekund.

Efter målkalaset i den första perioden fick försvaren ordning på torpet. Det stod fortfarande 2–2 efter tre perioder – och då steg Aleksi Heponiemi fram.

Heponiemi, som gjorde sin första NHL-match i karriären, fick en fantastisk passning av Anthony Duclair och klämde in pucken. NHL-karriärens första mål, första poäng, första segermål – och första segermål i förlängning.

Det har ingen finländare lyckats med tidigare. Endast tre spelare i NHL:s historia har öppnat målkontot i förlängning i sin första match: Kirill Kaprizov, Tim Sweeney och Nick Knott.

– Att göra sitt första mål i förlängningen … man minns alltid sitt första NHL-mål, men det här kommer han att berätta om för sina barnbarn och barnbarnsbarn. Och det ska han göra, säger Yandle.

– Jag kan faktiskt inte påstå att jag kunde känna mig bättre just nu. Att säkra två poäng och dessutom vara den som avgör. Det var lite nervigt i början av matchen, men jag skakade av mig det under matchen och kunde njuta, säger Heponiemi.

Hyllas av tränaren

Att coachen Joel Quenneville valde att ge rookien ansvar under förlängningen ifrågasattes av fansen på sociala medier, men Heponiemi visade genast vad han går för.

– Han blev verkligen bättre ju längre matchen gick. Han fick spela i matchens sista minut också. Han hade ett enastående träningsläger och jag uppskattar sättet han kämpade varje dag då han var i taxi-truppen, säger Quenneville.

– ”Q” gav mig ansvar då det betydde som mest och det betyder faktiskt mycket för mig. Känslan är makalös, säger Heponiemi.

Florida har varit oerhört formstarka under inledningen av den stympade NHL-säsongen 2021. På fem matcher har det blivit fyra segrar och en förlust som kom efter ordinarie speltid.

– Det verkar vara ovanligt många matcher som går till förlängning den här säsongen. Jag vet inte om det beror på att lagen lär känna varann bättre eller vad det är, säger Quenneville.

Blåvit framgång på bred front

Det var inte bara Heponiemi och Barkov som visade framfötterna ur finländskt perspektiv under omgången som spelades natten till söndag finsk tid.

Kasperi Kapanen noterades för 1+1 i Jevgenij Malkins kedja då Pittsburgh Penguins slog New York Rangers med 5–4. Passningen kom till Jason Zuckers 1–0-mål och Kapanen satte 3–2-målet i den andra perioden.

Mikko Rantanen lyckades i sin tur hitta nätmaskorna igen då hans Colorado Avalanche slog Minnesota Wild med 5–1. Rantanen stod för sitt sjunde (!) mål för säsongen då han gav ”Avs” 3–1-ledningen i början av den andra perioden.

Statistiknördarna antecknar också att Rantanen samtidigt blev den första spelaren i Colorados historia som nätat i lagets fem första bortamatcher under en säsong.

Mikko Rantanen stod för ett snyggt mål mot St. Louis.
Mikko Rantanen. Mikko Rantanen stod för ett snyggt mål mot St. Louis. Bild: Dustin Bradford/Icon Sportswire/AOP Mikko Rantanen

– I fem mot fem var vi riktigt bra. Formationsspelet i powerplay kan vi ännu jobba på. Men det var en fin seger. Försvaret har vi fokuserat på de senaste matcherna. Vi vet att vi kan göra mål men vi vill inte släppa in puckar heller. Och det har vi lyckats med, säger Rantanen i tv-intervjun.

Joonas Donskoi hade strax innan det lyckats pricka in matchens segermål, som kom i numerärt överläge. Målet var Donskois fjärde för säsongen.

Janne Kuokkanen blev samtidigt också en NHL-målskytt då han satte in 3–3-målet mot Buffalo Sabres för sitt New Jersey Devils. Målet blev ändå en klen tröst för gästerna, som föll efter straffar.

Kotkaniemi åkte på ful huvudtackling

Montreal får fortsättningsvis klara sig utan Joel Armia, som tacklades fult av Tyler Myers för drygt en vecka sedan. Armia lär ska lida av en hjärnskakning.

Natten till söndag åkte Jesperi Kotkaniemi på en lika ful propp av Calgarys Dillon Dube – och den här gången ledde den inte ens till en utvisning.

– Jag såg inte honom så jag kan inte ta ställning till tacklingen. Ni såg den bättre än jag. Sådant händer, säger Kotkaniemi kortfattat på presskonferensen.

Kotkaniemi granskades för hjärnskakning efter tacklingen, men fick slutföra matchen. Calgary tog segern med 2–0.

– Vi hade många lägen att näta, men pucken studsade inte vår väg i dag, säger Kotkaniemi.

Resultat:

Buffalo–New Jersey 4–3 efter straffar
BUF Jokiharju 0+0, -1, 16:00
BUF Ristolainen 0+0, +/- 0, 26:50
NJD Kuokkanen 1+0, +/- 0, 10:52

Edmonton–Toronto 4–3 efter förlängning
EDM Koskinen 26/29 räddningar
EDM Puljujärvi 0+0, -1, 15:10
TOR Lehtonen 0+1, +/- 0, 9:09

NY Rangers–Pittsburgh 4–5 efter förlängning
NYR Kakko 0+0, +1, 13:27
PIT Kapanen 1+1, +1, 17:19

Philadelphia–NY Islanders 3–2 efter förlängning
NYI Komarov 0+0, +/- 0, 11:48

Washington–Boston 4–3 efter förlängning
BOS Rask 19/23

Carolina–Dallas 4–1
CAR Aho 0+2, +/- 0, 19:59
DAL Heiskanen 0+0, +/- 0, 23:22
DAL Hintz 0+0, +/- 0, 19:06
DAL Lindell 0+0, +/- 0, 21:10

Tampa Bay–Nashville 4–3
NSH Rinne 29/33
NSH Granlund 0+1, +/- 0, 20:08
NSH Haula 0+0, -1, 17:48

Detroit–Florida 2–3 efter förlängning
DET Filppula 0+0, +/- 0, 15:13
FLA Barkov 1+1, -1, 23:38
FLA Heponiemi 1+0, +1, 9:30
FLA Lammikko 0+0, +/- 0, 9:00
FLA Luostarinen 0+0, +/- 0, 15:28
FLA Nutivaara 0+0, -2, 16:16

Montreal–Calgary 0–2
MTL Kotkaniemi 0+0, +/- 0, 13:12
MTL Lehkonen 0+0, +/- 0, 10:14
CGY Välimäki 0+0, +/- 0, 14:33

Minnesota–Colorado 1–5
MIN Kähkönen 28/33
COL Donskoi 1+0, +/- 0, 15:19
COL Rantanen 1+1, +1, 20:42

Anaheim–St. Louis 6–1
ANA Hakanpää 0+0, +/- 0, 16:37

Winnipeg–Vancouver 1–4

Läs också