Hoppa till huvudinnehåll

"Ingen överlever kriser som Stefan Löfven" – stödet för statsministern är fortfarande starkare än det var före corona

En allvarlig man i övre medelåldern klädd i kostym ser in i kameran. Snett bakom honom finns Sveriges flagga.
Med ständiga pressträffar, två tal till nationen och deltagande i både talkshows och tv-debatter har Stefan Löfven det senaste året fått mer mediesynlighet än någonsin förr. En allvarlig man i övre medelåldern klädd i kostym ser in i kameran. Snett bakom honom finns Sveriges flagga. Stefan Löfven,Sverige

Sveriges höga dödstal under coronapandemin har ännu inte drabbat den sittande regeringen hårt i opinionssiffror. Både socialdemokraternas och Stefan Löfvens ­sits är i dag starkare än den var före pandemin för ett år sedan, när de var riktigt i botten.

– Ingen har överlevt lika många kriser som Stefan Löfven, han har lika många stygn som en hockeyspelare, jag har aldrig sett nåt liknande, säger Göran Eriksson, politisk kommentator på Svenska Dagbladet.

– Han har ju två påfallande drag och det ena är att han varit väldigt lugn och stabil, det andra är att han inte erkänt några som helst misstag, säger Ewa Stenberg, politiska kommentator på Dagens Nyheter.

Under coronakrisen i våren steg Stefan Löfvens och socialdemokraternas opinionssiffror från rekordlåga 23 procent före krisen till ett rekordhögt läge på över 30 procent.

Även om siffrorna sjunkit en aning under andra vågen i vinter är stödet för statsministerns parti fortfarande högre än det var före coronan kom. Ekots senaste sammanvägning av partisympatimätningar ger socialdemokraterna ett stöd på 27,6 procent.

Socialdemokraterna har rent siffermässigt gynnats av coronakrisen. En orsak anses vara att rollen som krishanterare passar statsministern bra.

– Om man tittar på kriser generallt har Stefan Löfven överraskat, han har hanterat det politiska spelet förvånansvärt skickligt, säger också Fredrik Furtenbach, politisk kommentator för Ekot på Sveriges radio.

– Han är ganska skicklig på att framträda i den här landsfaderrollen. Han är bättre på att hantera kriser än att vara en polemisk politiker, han är ju inte en lysande debattör, säger Eriksson.

Coronastrategin har inte varit föremål för politisk strid

En annan orsak är oppositionens tystnad. Sveriges misslyckande i coronahanteringen har ännu inte blivit en stor politisk strid, bland annat för att ansvaret också ligger hos hårt drabbade moderatledda kommuner.

Coronakrisen lade dessutom sordin på den politiska debatten i Sverige som för ett år sedan var väldigt hätsk: oppositionen hade gått hårt åt minoritetsregeringen sedan det förra valet. Men med den stora kris och så småningom också landssorg som coronan kom med i Sverige i våras följde även en politisk borgfred.

– Det var en väldigt speciell stämning i Sverige, det var det närmaste jag har upplevt av krigsstämning, säger Stenberg om hur landet slöt upp och höll ihop.

– Folk blev verkligen arga om man var kritisk, säger hon.

Bra för socialdemokraterna att slippa tala om gängkriminalitet

Att folket sluter upp bakom en ledare i kris är vanligt och har setts tydligt i alla nordiska länder det senaste året.

Men coronakrisen i Sverige innebar dessutom att fokus helt och hållet flyttades bort från frågor som höll på att bli ohanterligt svåra för regeringen: gängkriminaliteten och migrationen.

– De har sluppit prata om sådant de är dåliga på, framför allt kriminaliteten som var det som dominerade allra mest före pandemin bröt ut, säger Eriksson.

– Då var han otroligt pressad, socialdemokraterna hade väldigt låga siffror och plågades av en debatt om kriminalitet och migration som de hade svårt att hantera, och av interna spänningar i regeringen, säger Stenberg om tiden strax före corona.

Spekulationerna om efterträdare är avblåsta

Förtroendet för Löfven och opinionsstödet för socialdemokraterna var så lågt att det redan spekulerades häftigt om efterträdare och behovet av att byta ut Löfven.

Finansminister Magdalena Andersson nämns allt oftare som efterträdare. Pressen att hitta en kvinna för posten är dessutom stor när Sverige nu är enda landet i Norden som aldrig haft en kvinnlig statsminister. Inrikesminister Mikael Damberg är en annan som ses som ett starkt alternativ. Anders Ygeman som haft många olika ministerposter samt utrikesminister Ann Linde har också nämnts flitigt.

Men just nu är det tyst om spekulationerna kring efterträdare.

– I den meningen har ju coronan räddat Stefan Löfven, säger Eriksson.

– Han har tidigare varit utpekad för att vara osynlig, för att inte ställa upp på krävande intervjusituationer, men nu dominerar han medierna. Så socialdemokraterna är nog väldigt nöjda med honom som kommunikatör, säger Furtenbach.

Mycket avgörs av hur våren går

Vad Löfven och regeringen får för slutbetyg för sin coronahantering är det ännu för tidigt att säga. Det finns många frågetecken kring både hur vaccineringarna går och om Sverige kan drabbas av en tredje våg, men också kring hur andra länder klarar fortsättningen av epidemin. Påverkar gör förstås också de utredningar som är igång om hanteringen, coronakommissionens slutrapport ska komma i slutet av 2021.

Om inte det blir extraval är det drygt ett och ett halvt år kvar till nästa val i Sverige. Hur stor del av den tiden som kommer att domineras av pandemin vet ingen.

Men inför valet ger coronan socialdemokraterna möjligheten att tala om det de helst talar om: vård och välfärd.

– Socialdemokraterna försöker vända hela diskussionen om corona och säga att ja, problemet var äldreomsorgen, men vi vill satsa mycket på den, mer än ni. Socialdemokraterna kommer gå till val på att nu ska vi reparera välfärden, säger Fredrik Furtenbach.

Ewa Stenberg tror att vårens siffror kan avgöra mycket:
– Ingen kan ju tycka att pandemin hanterades bra med över 11 000 döda. Men eftersom det var så stor uppbackning både från oppositionen och väljarna länge så tror jag regeringen kan få en andra chans om man lyckas genomföra vaccinationerna snabbt och rationellt och bra.

Löfvens stora problem är Finland

Göran Eriksson påminner att frågan om hur bra statsministern och Sverige hanterat pandemin inte är helt enkel. Ur europeiskt perspektiv har Sverige inte klarat sig mycket sämre än många andra. Men ur nordiskt perspektiv sticker Sverige verkligen ut.

– Stefan Löfvens stora problem är Finland, och Norge, som har alldeles exceptionellt bra siffror, säger Eriksson.

Läs också