Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheterna i Närpes vädjar om snabb lokal nedstängning för att stoppa smittspridningen

Två vinterklädda kvinnor med munskydd står utanför ingången till hälsovårdscentralen.
Stadsdirektör Mikaela Björklund och ledande läkaren Anna-Maria Sandberg i Närpes. Två vinterklädda kvinnor med munskydd står utanför ingången till hälsovårdscentralen. Närpes,stadsdirektörer,läkare,Österbotten

Coronaläget i Närpes i Sydösterbotten oroar. I går konstaterades tre nya fall av covid-19 i staden - av dem tillhör två en hittills okänd smittkedja. Fallen ökar också i hela Vasa sjukvårdsdistrikt. I dag rapporterar distriktet om 32 nya fall.

Det är klart fler än under de senaste veckorna då 10-15 nya fall per dygn har inrapporterats.

I Närpes har de coronasmittade exponerat andra för smitta. Det gäller bland annat ett serviceboende i Närpes. Hela personalen och alla klienter ska testas den här helgen.

Coronaläget i staden har fått stadsdirektören Mikaela Björklund och ledande läkaren Anna-Maria Sandberg att gå ut med en vädjan till alla Närpesbor.

– Läget är allvarligt, då alla smittkedjor inte är klarlagda och viruset tycks spridas snabbt, säger Björklund och Sandberg.

Vädjar om snabb lokal "lockdown"

De vädjar till stadsborna att minimera de fysiska kontakterna och att noggrant iaktta alla skyddsåtgärder vid nödvändiga kontakter.

– Om vi nu hjälps åt med en snabb lokal ”lockdown” kan vi få bukt med denna andra smittvåg, tillägger stadsdirektör Mikaela Björklund.

I Pörtom i Närpes konstaterades sent på torsdag kväll fem fall av muterat coronavirus.

Mestadels unga som smittats

Fram till eftermiddagen på söndagen hade inga nya fall av covid-19 konstaterats i Närpes, men läget kan ändra närsomhelst. Ledande läkaren följer noga med läget.

- Det känns nog som en viss lättnad att vi inte fått nya fall nu i dag, så här långt, säger Anna-Maria Sandberg till Yle Österbotten. I dag har vi masstestat folk för att få koll på helhetsläget, bland andra har de boende på Pörtehemmet testats.

Ingen Närpesbo behöver sjukhusvård för covid-19 i det här skedet, säger Sandberg. Det är närmast är yngre personer som smittats, säger hon.

Sedan fredagen befinner sig Vasa sjukvårdsdistrikt i epidemins spridningsfas – den allvarligaste fasen. I fasen för allmän samhällsspridning befinner sig också bland andra Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Läs vår fortgående rapportering om coronaläget i Österbotten här.

Läs också