Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Kaoshelgen i Falun avrundas med sprint – Joni Mäki skruvade upp förväntningarna med lyckad insats i kvalet

Klassisk sprint kommer att avsluta ett Falunveckoslut som går till historien på många sätt. Framförallt, tyvärr, för någonting oangenämt och onödigt. De alldeles för riskabla tävlingsbanorna och de bristfälliga säkerhetsåtgärderna längs dem.

Speciellt i går, på den alltför lätta masstartsbanan, hände en hel del som inte hör hemma vid Svenska Skidspelen. Och ingen annanstans i världscupen heller. Båda distansdagarna skadade sig toppåkare så illa att deras vintrar är helt förstörda. På lördagen var det egentligen livsfarligt på Lugnet.

Dramatik är att vänta också i dag men sannolikt av mera roligt slag. En fin, solig sprintdag i en visserligen tom helylleomgivning kan få det tidigare att hamna lite i skymundan. Faktum kvarstår emellertid: Falunarrangörerna och – igen – Fis får nog ta sig en stor funderare över hur det ska se ut i framtiden. I Falun och i masstarterna överlag.

TV2 kl. 14.25: Sprint damer och herrar, klassisk teknik

Finland, damer: Johanna Matintalo, Katri Lylynperä, Jasmi Joensuu

Anne Kyllönen och Vilma Nissinen åkte ut i kvalet.

Skickliga, starka sprintern Linn Svahn lyckades vinna i går efter ett hellyckat upplägg. Redan vid touren efter nyår vann hon en masstart men då fanns ingen Johaug med. Efter att ha sett Svahns forcering på lördagen känns det som om det är de som gör upp i sprintfinalen.

Jonna Sundling och Anamarija Lampic har säkert också för avsikt att slå till. Maiken Caspersen Falla verkar ha funnit flytet hemma i Norge, men räcker hon till mot alla de nya sprintstjärnorna?

Nadine Fähndrich Julija Stupak misslyckades däremot redan i kvalet.

I en jämn finländsk kvintett borde åtminstone Johanna Matintalo kunna göra sig gällande hyggligt bra. Jasmi Joensuu övertygade i kvalet där hon var sjätte snabbast. Kan hon överraska i finalpasset? Också i det blåvita laget handlar sprintdagen långt om VM-uppdrag i den grenen.

Varken Krista Pärmäkoski eller Kerttu Niskanen är med. Niskanen är i någon mån skadad, Pärmäkoski tävlar inte längre före VM i Oberstdorf.

Finland, herrar: Joni Mäki, Ristomatti Hakola, Lauri Vuorinen

Verneri Suhonen, Lauri Lepistö och Juho Mikkonen åkte ut i kvalet.

Norge möter Frankrike, italienaren Pellegrino utgör kryddan och några ryssar är svarta hästar. Så ser det ut på den manliga sidan, nu när de norska sprintrarna möter de övriga.

Emil Iversen och Johannes Høsflot Klæbo anför, och lika gör Lucas Chanavat och Richard Jouve. Norske Erik Valnes hotade nyss på hemmaplan Kläbo starkt, men frågan är hur han egentligen har det efter gårdagens smällar. Också svensk herrsprint kan ha en bra dag.

Aleksandr Bolsjunov åkte omkull i kvalet och tog sig inte vidare till heaten.

Finland har ett bra sprintlag på plats. Joni Mäki och Ristomatti Hakala är, givetvis, de två som främst har möjligheter att nå långt.

Om Joni Mäki är det omöjligt att säga något utgående från hans bleka fredagsinsats på skrala skidor. Den här dagen ska vara hans dag i Falun. Och visst var Mäki starkast av finländarna och näst starkast av alla i kvalet. Det bådar gott.

Hakola var nog egentligen ännu bättre på gång i masstarten än vad hans 14:e plats beskriver. Han körde omkull i ett ganska sent skede och tvingades stressa i åkningen de sista kilometrarna. Herrsprinten kan vara Finlands bästa gren i Falun i år.

Artikeln och rubriken uppdaterad kl. 13.03 efter att kvalet genomförts.