Hoppa till huvudinnehåll

Portugal behöver omvärldens hjälp i kampen mot coronaviruset – Tyskland skickar läkare och respiratorer

Person i vit skyddsutrustning står utanför öppningen till ett stort vitt tält.
Trakten kring Lissabon har drabbats särskilt hårt av coronaviruset. Person i vit skyddsutrustning står utanför öppningen till ett stort vitt tält. Bild: Luis Boza / AOP Portugal,Lissabon,Coronatestning,pandemier,koronaviruspandemi,Wuhan-coronavirus,coronavirus disease

Tyskland kommer att skicka medicinsk utrustning och personal till Portugal, vars intensivvårdskapacitet är på upphällningen på grund av det ökande antalet covid-19-fall.

Det är den tyska armén som sköta leveranserna till Portugal, meddelade det tyska försvarsministeriet i dag.

Portugal meddelade i går att det på det portugisiska fastlandet bara finns 7 intensivvårdsplatser lediga av landets totalt 850 platser. Portugal bad samtidigt den tyska regeringen om hjälp.

27 tyska läkare och ett obestämt antal respiratorer ska nu sändas till Portugal för en treveckorsperiod.

Samtidigt har Österrike meddelat att landet tar emot intensivvårdspatienter från Portugal för att underlätta landets situation. Tidigare har Österrike bistått Frankrike, Italien och Montenegro i intensivvården av coronapatienter.

Liten stad slog larm

I fredags skrev Helsingin Sanomat om den lilla portugisiska staden Torres Vedras, som bad omvärlden om hjälp.

Ropet på undsättning riktades till Portugals president, premiärminister och utrikesminister i hopp om att de – å det snaraste – ber om internationell hjälp.

HS intervjuade stadsdirektören i Torres Vedras, Carlos Bernardes.

– Vi behöver omedelbart 5 läkare och 10 sjukskötare. Staden betalar resorna från Finland till Lissabon, transporten till Torres Vedras och 15 dagars uppehälle, sade Bernardes till HS.

Finland avvaktar

Finlands ambassadör i Lissabon, Satu Suikkari-Kleven, sa till tidningen att Finland noga följer med om Portugal eventuellt ber om hjälp via EU:s räddningsmekanism.

– Vi har inte fått någon bilateral begäran om hjälp av de portugisiska myndigheterna, intygar både ambassadören och Social- och hälsovårdsministeriet.

Coronaläget har försämrats snabbt i Portugal och sjukhusen i landet kämpar med ökat antal coronapatienter och brist på arbetskraft.

Den brittiska virusmutationen har fått fotfäste i landet samtidigt som restriktionerna lättades under julhelgen, vilket bidrog till smittspridningen.

Källor: Reuters, Helsingin Sanomat