Hoppa till huvudinnehåll

15-årig flicka attackerade polis med fruktkniv - dömdes för grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman

Ryggtavlan av en polis.
Polisen som blev attackerad fick sticksår i bröstet. Ryggtavlan av en polis. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,poliser,polisfordon,brottslighet,ungdomsbrottslighet,lagar,Polisbevakning,böter,lagövervakning,trafiksäkerhet,anhållande,polisen

Helsingfors tingsrätt valde att inte döma en femtonårig flicka för mordförsök som ung person. Hon stod åtalad för att ha attackerat en polis med eggvapen.

Flickan hade i oktober 2020 dragit fram en fruktkniv under en säkerhetskontroll polisen utförde innan han skulle sätta henne i förvar i en polisbil.

Då attackerade flickan polisen med kniven och högg honom upprepade gånger i bröstet och mot halsen.

Polisen skulle föra henne tillbaka till den placeringsenhet för ungdomar hon tidigare hade rymt ifrån. Hon hade gripits i en lokal restaurang i Helsingfors.

Åtalades för flera brott

Polisen fick ett par sticksår under incidenten men lyckades fälla flickan till marken och ta vapnet ifrån henne.

Flickan åtalades också för olaga hot och försök till misshandel som inträffade några veckor efter mordförsöket. De här åtalen förkastades ändå i tingsrätten.

Den femtonåriga flickan dömdes till ett års ungdomsstraff, vilket betyder att hon under den tiden står under övervakning.

Ungdomsstraffet innefattar övervakarsamtal, uppgifter och program som främjar den sociala funktionsförmågan och som den dömde fullföljer under övervakning samt stöd och handledning i samband med dessa.

Hon dömdes också till att betala en ersättning för sjukvårdskostnaderna till den attackerade polisen. Summan är 158 euro. Hon ska också betala 50 euro till statskontoret för rättegångskostnader.

Domen har inte vunnit laga kraft.