Hoppa till huvudinnehåll

Charlotte Kallas läge oroar efter helgens genomklappning – svenska längdlandslaget utreder om covid-infektionen spökar

Charlotte Kalla rättar till skidglasögonen.
Charlotte Kalla har vunnit tre OS- och tre VM-guld. Charlotte Kalla rättar till skidglasögonen. Bild: AOP / STELLA Pictures Splash News Charlotte Kalla

Den svenska längdstjärnan Charlotte Kalla gjorde en lyckad comeback till världscupen i samband med världscupveckoslutet i Lahtis. Kalla, som drabbades av corona i höstas, hade det avsevärt tyngre i Falun då hon inte var bättre än 48:a i masstarten i lördags.

Den 33-åriga svenskan förlorade med över två minuter till täten var bedrövad efter insatsen.

– Det var väldigt tungt. Det kändes som jag hade en handbroms i, sa hon till SVT Sport efter tävlingen.

I Lahtis hade det sett lovande ut då hon slutade sjua i skiathlon-tävlingen. Det svenska landslaget kommer nu att starta en utredning för att se om det är corona-infektionen som orsakade kollapsen i Falun.

– Hon var jätteledsen i går, och frustrerad så klart när det kändes så dåligt efter en bra helg i Lahtis. Vi håller på att utreda om det kan vara något medicinskt när det gäller covid, eftersom hon har haft det, säger landschefen Anders Byström till SVT Sport.

– Det tar tid att komma tillbaka, det vet vi. Det är ett nytt virus som vi inte vet så mycket om, så det är svårt att säga vad vi ska göra. Men det vet nog läkarna.

Kalla har inte varit oroad över formen

Kallas personliga tränare Magnus Ingesson säger till Aftonbladet att de för en kontinuerlig dialog med landslagsläkarna. Han betonar att det är utmanande att reda ut hur kroppen reagerar efter en covid-infektion.

Enligt Ingesson har Kalla tillsvidare inte varit oroad över sin form.

– Nej, inte inför denna helg. Hon tyckte att uppladdningen kändes bra. Men nu vet man ju inte hur det blir, säger han.

Ryska damstjärnans opererad

För Natalja Nepriajeva gick världscupveckoslutet i Falun helt åt pipan. Den ryska damstjärnan föll under fredagens tävling och bröt handen.

Hon opererades i Ryssland i söndags och VM i Oberstdorf är i fara.

– I det här tillståndet tänker jag inte på någonting, jag vet bara inte. Jag kommer under inga omständigheter att planera eller lova någonting, säger hon till RT Sport.

– Naturligtvis kommer jag att fortsätta träna i den utsträckning som handen tillåter det.

Enligt den första prognosen kommer att att ta ungefär en månad att återhämta sig från operationen, men återhämtningen kan i bästa fall gå snabbare.

VM på skidor inleds den 23 februari. Yle sänder samtliga tävlingar.

Artikeln uppdaterad kl. 12.40 med uppgifterna om att Natalja Nepriajeva har opererats.

Läs också