Hoppa till huvudinnehåll

Kirsi Piha ställer upp i borgmästarkampen i Helsingfors för Samlingspartiet – partiet ska nu välja mellan henne och Wille Rydman

Kirsi Piha, Helsinki 28.11.2020
Kirsi Piha har ett stort stöd inom Samlingspartiet i Helsingfors Kirsi Piha, Helsinki 28.11.2020 Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Kirsi Piha,politiker,Samlingspartiet,Helsingfors,communications consultant

Ledarskapskonsulten Kirsi Piha ställer upp som Samlingspartiets kandidat för posten som borgmästare i Helsingfors. Piha gav beskedet på måndagsmorgonen. Lite senare uppgav partikollegan Wille Rydman att han också vill bli borgmästare. Vem som bli Samlingspartiets kandidat avgörs slutligen i mitten av februari.

Kirsi Piha skriver att hon ställer sig till förfogande om samlingspartisterna så önskar.

– Om jag blir vald tar jag emot jobbet med stor entusiasm och stort allvar. Jag skulle gärna ställa mig till Helsingfors och Helsingforsbornas förfogande.

Det slutgiltiga avgörandet om Kirsi Pihas kanidatur fattar Samlingspartiets Helsingforskrets. Hon har enligt uppgift ett stort stöd inom kretsen.

Enligt en enkät som Yle gjort är Piha de samlingspartistiska fullmäktigeledamöternas favorit för borgmästarposten. Hon har heller ingen motkandidat inom partiet.

För drygt en vecka sedan tackade riksdagsledamot Sari Sarkomaa nej till en kandidatur, och Elina Lepomäki har heller ingen avsikt att ställa upp.

Också Rydman ställer upp

Wille Rydman, som representerar partiets konservativa falang, meddelade på måndagen att han också vill bli borgmästare.

Han uppges ha blivit tillfrågad att ställa upp.

– Jag tolkar det som att jag har ett ganska bra stöd, liksom Kirsi Piha. Tiden får utvisa vem som väljs, säger han till Yle.

På måndagskvällen väljer Helsingforskretsens styrelse sin favorit medan det slutliga valet görs av kretsmötet i mitten av februari.

Kampen står mellan Samlingspartiet och De gröna

Borgmästarposten går till det parti som bli störst i kommunalvalet i Helsingfors i april. Kampen står mellan Samlingspartiet och De gröna.

De grönas kandidat till borgmästarposten är Anni Sinnemäki.

Sannfinländarnas kandidat för borgmästarposten i Helsingfors är partiets ordförande Jussi Halla-aho. Eva Biaudet har sagt sig vara redo att ställa upp som Svenska Folkpartiets kandidat.

Vänsterförbundet ställer upp Paavo Arhinmäki och Socialdemokraterna Nasima Razmyar. Centerns kandidat är Eeva Kärkkäinen. Paavo Väyrynen erbjöd sig men hans kandidatur fick inget stöd inom Centern.

Kristdemokraterna ställer upp Mika Ebeling och De blå Tiina Ahva. Också Harry Harkimo från Rörelse nu vill bli borgmästare i Helsingfors.

Tillägg 1.2 kl.11.10: Uppgiften om att Wille Rydman ställer upp lades till. Rubriken ändrades.