Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du rösta på årets raseborgare – här är de tre nominerade

En vitsippa
Nu får invånarna i Raseborg rösta på vem som är årets invånare i vitsippsstaden. En vitsippa Bild: YLE/Pia Santonen växter

Nu kan du rösta på årets raseborgare – här är de tre nominerade

En handbollsspelare, en journalist och en instagrammare är nominerade till att bli årets raseborgare 2020. Omröstningen pågår i två veckor.

Årets prisceremoni sänds live via Facebook den 1 mars.

De tre nominerade är Nico Rönnberg, Tove Virta och Nina Sointu.

Finlands bästa handbollsspelare

Karisbon Nico Rönnberg flyttade i höstas hem till Karis efter en kort tid i Ivry i franska handbollsligan. Han valde familjen i Raseborg framför ensamheten i coronapandemins Frankrike.

Nico Rönnberg står utomhus, iklädd en svart t-skjorta där det står BK-46.
Nico Rönnberg står utomhus, iklädd en svart t-skjorta där det står BK-46. Bild: Bubi Asplund / Yle BK-46 Handboll,handbollsspelare,Nico Rönnberg,Karis,handboll,Raseborg,Västnyland

Rönnberg blev nyligen för fjärde gången i rad vald till Finlands bästa handbollsspelare. Nu är han tillbaka i moderklubben BK-46 efter en paus på tio år.

”Nico Rönnberg har fört fram sin hemstad som en bra plats att bo på och för fram Raseborg på ett positivt sätt i nationella sammanhang”, heter det i nomineringsmotiveringen.

Ylejournalist som lyfter fram kulturhistoria

Karisbon Tove Virta jobbar som producent vid Svenska Yle. På sin fritid har hon aktivt och på ett positivt sätt jobbat med att föra fram kulturhistoriskt värdefulla frågor.

Hon har skrivit böcker med anknytning till Raseborg. Hon har skrivit boken ”Hon drog sina streck” om konstnären Helene Schjerfbeck. Den senaste boken ”Röster från Ekåsen” kom ut i slutet av fjolåret.

Tove Virta.
Tove Virta. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,tove virta

”Det krävdes ett digert research-arbete för att kunna presentera ett lyckat resultat om Ekåsens fascinerande historia och framtid fram tills i dag”, heter det i motiveringen.

Tove Virta har också skrivit manuset till pjäsen Älskade VR som ska ha premiär på Kulturhuset Karelia i år.

"Ypperlig ambassadör för sin hemstad"

Pojobon Nina Sointu är en rätt så nyinflyttad raseborgare. Hon upprätthåller Instagramkontona ninasointu och bollstad_gard.

Nina Sointus familj har tagit över Bollstad gård och de delar med sig av intressanta berättelser om husets historia och familjens vardag.

Öppna Instagram-inlägget

En glad kvinna sitter på en sparkstötting i djup snö.
Nina Sointu är aktiv på Instagram där hon visar upp familjens både hem Bollstad gård och hela Raseborg. En glad kvinna sitter på en sparkstötting i djup snö. Bild: Nina Sointu Influerare,influenser

I motiveringen förs Nina Sointu fram som en ypperlig ambassadör för sin hemstad:

”På sina konton lyfter hon fram Raseborg som en mångsidig stad, hon visar upp olika platser att besöka och hon svarar på följares frågor om hurdan service staden har. Nina Sointus positiva syn på vardagen i Raseborg smittar lätt av sig.”

Röstningen på nätet pågår till 14.2 kl. 18.

Raseborgs stad arrangerar omröstningen av årets raseborgare.

Artikeln uppdaterad den 1 februari klockan 16.11 med att det är Raseborgs stad som ordnar tävlingen.

Läs också