Hoppa till huvudinnehåll

Ny fotbollsstadion i Jakobstad tar stort steg framåt – projektet ingår när Bollförbundet ansöker om pengar från Uefa: ”Ger hela vårt team förnyad energi”

Bild över hur Jeppis Stadion ska se ut när den är klar.
Bild över hur Jeppis Stadion ska se ut när den är klar. Bild: BJ Häggblom fotboll,Jakobstad,Jeppis Stadion

Ett väldigt positivt beslut för oss, så summerar Björn Anderssén sina tankar när stadionprojektet i Jakobstad tagit ett steg framåt. Jeppis Stadion kommer att få 400 000 euro i stöd.

Bollförbundets styrelse bestämde på måndagen att ansöka investeringsstöd från Uefa till några stadionprojekt som just nu är på gång. Man kommer att ansöka om en miljon euro för Tammela-stadion i Tammerfors och 400 000 euro för Jeppis Stadion i Jakobstad.

I Jakobstad planerar man att bygga en ny fotbollsstadion på Västra plan som ska ta 3000 åskådare.

– Det är ett väldigt positivt beslut för oss, och ger hela vårt team förnyad energi. Det känns riktigt bra på alla sätt, säger Björn Anderssén som är styrelseordförande för Jeppis Stadion Ab till Yle Sporten.

Var du någon gång orolig över att det inte skulle gå den här vägen?

– Nej egentligen inte. Redan från början har vi haft bra diskussioner med Bollförbundet och det har känts positivt. Bollförbundet är villigt att dela ut pengarna som man får från Uefa.

– Man måste ha en bra ansökan och ett bra case. Man måste hela tiden visa att projektet går vidare enligt planen och att övrig finansiering är i skick, säger Anderssén.

Vy över läktare på Jeppis Stadion.
Jeppis Stadion ska ta 3000 åskådare. Vy över läktare på Jeppis Stadion. Bild: BJ Häggblom Jakobstad,fotboll,Jeppis Stadion

Budgeten ska hålla

Den nya arenan väntas kosta ungefär 4,5 miljoner euro, och stödet från Uefa utgör en tiondel av den totala summan. Just nu har man också en ansökan inne hos Regionförvaltningsverket.

– Där är inga beslut tagna ännu. Jag gissar att det kommer i april-maj. Den officiella beslutsprocessen är sådan. Även med Regionförvaltningsverket har vi en bra dialog och vi tror nog att det ska gå vägen där också.

– Budgeten ska nog hålla, vi kan inte bygga för 10 eller 15 miljoner. Vi har mindre resurser och vi behöver heller inte bygga större och dyrare, säger Anderssén.

Planen är att arenan ska börja byggas i vår och vara klar till sommaren 2022.

Läs också