Hoppa till huvudinnehåll

ÖSK blev Sibbo Vargarna för Ekenäslöftet Tomi Sandberg – möjligheten att skida stafett avgjorde klubbvalet

Porträttbild på Tomi Sandberg.
Ekenäskillen Tomi Sandberg representerar numera Sibbo Vargarna. Porträttbild på Tomi Sandberg. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,skidning,skidåkare,Skidtävlingar,skidlopp,IF Sibbo-Vargarna,Yle Östnyland,tomi sandberg

Ekenäskillen Tomi Sandberg har sysslat med skidåkning i så gott som hela sitt liv. Naturligt nog har han representerat lokala Österby Sportklubb (ÖSK), men för innevarande säsong bytte han klubb till östnyländska Sibbo Vargarna.

Det finns ingen större dramatik i klubbytet. I hans moderklubb ÖSK finns inga andra skidåkare i hans ålder, medan Sibbo Vargarna har ett stafettlag i Tomi Sandbergs åldersklass.

– Stafett är en så trevlig tävling att delta i och eftersom den möjligheten finns i Sibbo Vargarna bytte jag klubb, säger han.

På frågan hur bra stafettlaget i Sibbo Vargarna är, svarar han med ett brett leende:

– Det vet jag inte riktigt för vi har deltagit endast i en parstafett.

– Antagligen är vi ganska mittemellan, säger han aningen kryptiskt.

Ingen blev sur

Sandberg säger att han inte deltagit i ett enda träningspass i Sibbo under hela vintern.

Han säger att de aktiva inom Österby Sportklubb inte blev särskilt sura när han meddelade att han byter klubb.

– Nej, det blev dom inte, alla förstod nog orsakerna bakom.

Tomi Sandberg fyller 17 år i april. I stora tävlingar, som han kallar till exempel finska mästerskapstävlingarna, tävlar han i tävlingsklassen för under 18-åringar, i mindre tävlingar är hans tävlingsklass under 17 år.

Han tränas av Niklas Nyman.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet

Efter den smått katastrofala vintern i fjol, åtminstone vad gäller skidåkning i södra Finland, hör Tomi Sandberg till den skara skidåkare som har lätt för att le nu när snötäcket är tjockt och skidspåren är i prima skick.

– Jag är väldigt glad över alla spår som finns här i Västerby. Det hjälper mig mycket, jag kan utföra mina träningspass här.

– Det blir till en viss del flera skidkilometrar för mig, men det blir framför allt enklare. Nu behöver jag inte åka till Esbo för att åka skidor, säger han.

Sandberg bor i Österby, bara ett stenkast från Västerby skidcentrum. Och fast han lämnat ÖSK fortsätter han att jobba för klubben, dels deltar han i olika talkon föreningen ordnar, dels har han fungerat som ledare i föreningens skidskolor.

Stod på skidor första gången som treåring

Skidåkning har han sysslat med länge. Sandberg säger att hans mamma tog med honom första gången till skidspåret när han var tre år. Så småningom deltog han i sina första träningar i ÖSK:s regi.

Tidigare spelade Tomi Sandberg både fotboll och handboll. I dag hinner han inte längre med någondera bollsporten, skidåkningen har tagit över helt och hållet.

– Förutom grenträningen på skidor löper jag och tränar styrka på gymmet.

En skidare åker fristil.
År 2018 deltog Tomi Sandberg i NÅIDM i Ingå. En skidare åker fristil. Bild: Bubi Asplund / Yle Ingå,Västnyland,skidåkare,Skidtävlingar,skidning,tomi sandberg

Han berättar att han senaste veckan utförde sammanlagt sex träningspass.

– Under tävlingssäsongen tränar jag lite mindre än under träningssäsongen, säger han.

Fokus på FM-tävlingar

Sandberg har redan deltagit i några tävlingar i år, men fokus ligger på FM-tävlingarna som ordnas på tre olika orter under de kommande månaderna.

– Jag har inte lagt upp något egentlig mål för FM i år. Jag tar en vecka i taget, eftersom skadan i somras gjorde att jag var tvungen att hålla upp.

– Jag lägger upp målen senare, säger han.

I somras hade han en besvärlig muskelskada som gjorde att han inte kunde träna på ett par månader. Nu är han helt återställd efter skadan.

Tomi Sandberg kommer att delta i tre FM-tvlingar den här vintern. De ordnas i Jyväskylä (20–21.2), Keuruu (13–14.3) och Vuokatti (16–18.4).

Läs också