Hoppa till huvudinnehåll

Polisen misstänker scoutledare i Helsingfors för sexualbrott - gäller grovt språk, sexuella meddelanden och våldtäkt

Vy över scoutläger
Två scoutledare i Helsingfors misstänks för sexualbrott. Bilden är en arkivbild. Vy över scoutläger Bild: YLE / Mathias Gustafsson Borgå,halvplutontält

Helsingforspolisen utreder för tillfället en helhet där två personer misstänks för sexualbrott riktade mot minderåriga inom scoutverksamheten. Brotten har skett under de senaste åren och det handlar om sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande.

Personerna i fråga är i ledande position inom sin kår och för tillfället känner polisen till fem unga som har utsatts för brott. Den ena av de misstänkta är över 20 år gammal, den andra över 40 år gammal.

Brotten har skett under de senaste åren och det handlar om sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande.

- Det gäller upprepade fall av grovt språk under scoutverksamheten. Dessutom misstänker vi att den ena av de misstänkta har skickat sexuellt laddade meddelanden till en av de unga. Vi undersöker också ett fall av misstänkt våldtäkt och tvingande till sexuell handling, berättar undersökningsledaren, kriminalkomissarie Jutta Antikainen i ett pressmeddelande.

Polisen har samarbetat med Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry, (huvudstadsregionens scouter rf.) som i sin tur har meddelat om saken till de berörda.

De misstänkta har tillfälligt flyttats bort från scoutkårsverksamheten.
Polisen informerar nästa gång om fallet när det går till åtalsprövning.

Läs också