Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill säkra tillgången till säsongsarbetare – bärodlare: "Efter fjolårets rumba har myndigheterna tagit till sig en viss lärdom"

Anders Lång i arbetskläder i en av företagets jordgubbsodlingar där plantorna delvis är under fibertyg.
Bärodlaren Anders Lång i Pörtom hoppas få in 200 säsongsarbetare i år. Anders Lång i arbetskläder i en av företagets jordgubbsodlingar där plantorna delvis är under fibertyg. Bild: Louise Bergman/Yle Lång,jordgubbsodlare

Regeringen har lovat att jordbruken ska garanteras tillgång till utländska säsongsarbetare när odlingssäsongen kommer i gång. Det här ger jordbrukare arbetsro inför säsongen.

Utländska säsongsarbetare är livsviktiga för jordbruket i Finland. Förra våren tänkte Finlands coronarestriktioner ställa till det för jordbrukare, men i år har regeringen i ett tidigt skede velat ta itu med saken för att säkra att det finns tillgång till arbetskraft.

På onsdag ska regeringen precisera de anvisningar som finns för hälsosäker inresa och de här anvisningarna ska sedan skickas till gårdarna.

Den ovisshet och oro som många jordbrukare hade inför förra säsongen finns inte i lika stor utsträckning i år.

- Man tror ju att myndigheterna, efter fjolårets rumba, har tagit till sig en viss lärdom om läget. Jag tror att vi ligger bättre till detta år, konstaterar bärodlaren Anders Lång i Pörtom.

Hur förbereder ni er för den här säsongen?

- Helt normalt. Det enda är ju att coronaläget inte har blivit bättre och därför kommer regeringen med instruktioner om hur vi ska göra.

Hoppas på normal mängd säsongsarbetare

Förra våren var det länge osäkert om det överhuvudtaget skulle komma in några säsongsarbetare till Finland. Sist och slutligen löste det sig och även Anders Lång fick 200 säsongsarbetare till sin bärodling.

- Vi hade all den arbetskraft vi behövde, som vi alltid har haft, inte led vi något. Efter mycket om och men fick vi alla vi skulle ha.

Bärplockare i landet
Utländsk arbetskraft fick slutligen komma in i landet förra året. Här plockar ukrainska arbetare bär i Ingå. Bärplockare i landet Bild: Johanna Lindholm/Yle bärplockare,jordgubbe,odling,Ingå,ukrainare,Ukrainska bärplockare

Samma mängd förväntas också komma i år och tanken är att de första kan anlända någon gång i början av april.

- Det beror på våren. Nu har vi mycket snö, men jag antar att vi har en någorlunda normal vår, så då blir det väl i början på april, så att de får sitta tio dagar i karantän.

Anders Lång ser med viss tillförsikt på den kommande säsongen, men eftersom pandemin fortfarande pågår är det väldigt svårt att sia om framtiden.

- Det som är mest osäkert är hur coronasituationen utvecklas. Har vi ett slutet samhälle även på sommaren, så har det en viss betydelse på försäljningen. Det är en riskfaktor som är svår att åtgärda och bedöma.