Hoppa till huvudinnehåll

Damernas handbollslandslag står över VM-kvalet – hälsoriskerna bedöms som alltför stora

Lotta Kulju med bollen.
Inget VM-kval för damlandslaget. Lotta Kulju med bollen. Bild: imago images / Newspix/ All Over Press handboll,Finlands damlandslag i handboll,lotta kulju

Damlandslaget i handboll kommer inte att ställa upp i VM-kvalet. Ursprungligen skulle kvalet ha spelats i Turkiet i december men flyttades till mars på grund av pandemiläget. Men då coronaläget i världen inte förbättrats beslöt Finland att stå över VM-kvalet.

Efter diskussioner mellan träningsledningen och spelarna gjorde man bedömningen att säkerhetsriskerna är för stora för att man skulle kunna resa till Turkiet.

Efter att ha kommunicerat med det Europeiska handbollsförbundet bestämde sig också styrelsen för Finlands Handbollsförbund att följa lagets linje, trots det sportsligt tråkiga beslutet.

– Naturligtvis hade vi önskat att spela i VM-kvalet, men vi fattade beslutet att fungera ansvarsfullt och inte ta risker genom att resa i Europa och spela mot lag från andra länder. Vi kan inte endast tänka på kvalturneringen utan i första hand tänka på spelarna och deras hälsa, kommenterade tränaren Ken Sirenius i handbollsförbundets pressmeddelande.

Handbollsförbundet har efter beslutet att dra sig ut ur VM-kvalet informerat det Europeiska handbollsförbundet där man hade stor förståelse för beslutet. Nu flyttar damlandslaget blickarna mot EM-kvalet som kommer att spelas antingen på våren eller hösten, beroende på hur många nationer som deltar.

Träningsläger i stället för VM-kval

Damlandslagets vår fortsätter nu med ett landslagsläger som hålls i Kisakallio under slutet av mars.

– Lägret är också i detta läge viktigt för laget. Vi kan ordna ett läger på ett tryggt sätt så att vi har med såväl spelarna från Finland som Sverige. De spelare som kommer från Sverige testas helt enligt myndigheternas föreskrifter, och därför flyttas lägerstarten framåt med några dagar, säger handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

De spelare som väljs till landslagets träningsläger i mars kommer att offentliggöras under nästa vecka.

Källa: Handbollsförbundets pressmeddelande