Hoppa till huvudinnehåll

Demokrater presenterade ingående åtal mot ex-presidenten Donald Trump inför riksrättsrättegången: “Han äventyrade samtliga kongressmedlemmars liv och hotade ett fredligt maktskifte”

Presidentti Donald Trump puhui loppiaisena Washingtonissa kannattajilleen ennen väkijoukon hyökkkäystä kongressiin.
Donald Trump höll ett eldfängt tal inför sina anhängare strax före upploppet vid Capitolium den 6 januari. Presidentti Donald Trump puhui loppiaisena Washingtonissa kannattajilleen ennen väkijoukon hyökkkäystä kongressiin. Bild: STELLA Pictures / ddp Donald Trump,Stormningen av Capitolium

Ex-presidenten Donald Trump äventyrade samtliga kongressmedlemmars liv när han uppviglade en grupp våldsmakare “som en laddad kanon” mot Capitolium den sjätte januari. Han hotade ett fredligt maktskifte och han äventyrade den nationella säkerheten.

Det framför demokrater från representanthuset i USA när de presenterade det mest utförliga åtalet mot Trump så här långt i riksrättsprocessen mot den tidigare presidenten.

Trump anklagas för uppvigling till uppror, det vill säga att han gav upphov till angreppet på Capitolium genom sitt eldfängda tal den 6 januari.

Demokraternas åtal hävdar att det finns ett klart samband mellan Trumps falska påståenden om valfusk och försök att vända på valresultatet i presidentvalet, samt de våldsamma kravallerna som bröt ut vid Capitolium.

Enligt demokraterna bär Trump “otvetydig” skuld för händelserna som utgjorde ett hot mot den amerikanska demokratin.

Demokraterna beskriver också händelserna hur det våldsamma upploppet ledde till att “förskräckta kongressledamöter var fångar inne i byggnaden” och ringde upp sina närstående för att de “fruktade för sina liv.”

Trumps försvar: Rättegången mot Trump grundlagsvidrig

Donald Trumps advokatteam presenterade en sammanfattning av sitt försvar på tisdagen.

Enligt försvaret är Trump oskyldig till upploppet trots att han ifrågasatte valresultatet och uppmanade sina anhängare att “strida så in i helvete”.

Trumps team hävdar också att rättegången mot ex-presidenten är grundlagsvidrig i och med att Trump lämnat Vita huset.

Det senare påståendet finner ett visst stöd bland juridiska experter, men majoriteten av experterna anser att en president kan fällas i riksrätt också efter att presidentperioden löpt ut.

Fem jurister som skulle representera Trump i rättegången hoppade av för några dagar sedan.

Enligt mediekällor hade Trump krävt att försvaret skulle argumentera för att presidentvalet "stals" av honom – ett påstående som saknar grund – i stället för att bygga upp argumentet kring huruvida grundlagen ger stöd åt att fälla en president som lämnat sitt uppdrag.

Osannolikt att senaten fäller Trump

Representanthuset väckte åtal mot Trump den 13 januari, då samtliga demokrater och tio republikaner röstade för ett åtal.

Senaten kommer att inleda rättegången mot Trump den 9 februari. För att Trump ska fällas måste två tredjedelar av de närvarande senatorerna rösta för att fälla Trump.

Det innebär att 50 demokrater måste få stöd av minst 17 republikaner, om alla senatorer är närvarande. Det verkar osannolikt att så många republikaner skulle gå emot Trump.

Trump har fortfarande kvar ett betydande väljarstöd bland sina anhängare, och republikaner som går emot ex-presidenten riskerar att utsätta sig för påhopp från arga Trumpsupportrar eller för att utmanas i nästa val.

Källor: AP, New York Times