Hoppa till huvudinnehåll

Joel Blomqvist: "Det var euforiskt att höra sitt eget namn läsas upp i NHL-draften"

Joel Blomqvist.
Joel Blomqvist draftades i höstas av NHL-laget Pittsburgh Penguins. Joel Blomqvist. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Joel Blomqvist

Är Joel Blomqvist mer nervös mellan stolparna efter att han blivit draftad till NHL? Vilken finsk ishockeylegend skulle han inte vilja möta i en match? Hur mycket vägde den största gäddan han fångat? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till ishockeymålvakten Joel Blomqvist.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är ishockeymålvakten Joel Blomqvist.

Joel spelar för Hermes i Mestis dit han är utlånad av ligalaget Kärpät. För Kärpät har han denna säsong vaktat kassen två gånger. Förra året blev Joel draftad till NHL-laget Pittsburgh Penguins. Joel tog även JVM-brons tidigare i år när Finland besegrade Ryssland i bronsmatchen.

Joel har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Alva Nygård, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Elisabeth Rehn fotograferad på sitt hotell i Björneborg
Elisabeth Rehn var Finlands försvarsminister 1990-1995. Elisabeth Rehn fotograferad på sitt hotell i Björneborg Bild: Yle/Retu Liikanen Elisabeth Rehn

Elisabeth Rehns fråga: Vilken finsk ishockeylegend skulle du inte vilja möta i en match?

– Den jag inte skulle vilja möta är Teemu Selänne. Han har gjort sjukt många poäng i NHL och var en fantastisk ishockeyspelare.

Geir Rönning
Geir Rönning slutade på sjunde plats i svenska Idol 2010. Geir Rönning Geir Rönning

Geir Rönnings fråga: Det måste ju kännas fantastiskt att bli draftad till NHL, men är du mer nervös efter att du blev draftad?

– Det var mer nervöst före draften. Under förra säsongen kom det olika scouter och följde med mina matcher och intervjuade mig. Då kände jag ofta att jag måste prestera och visa hur bra jag är. För tillfället känner jag mig inte alls nervös. Jag fokuserar på att bli bättre varje dag och att förhoppningsvis få stå mellan stolparna för Pittsburgh Penguins någon gång i framtiden.

– Det kändes fantastiskt att bli draftad. Det var ett bevis på att jag gjort något rätt i karriären. Vi satt hemma i soffan med familjen och följde med live-sändningen. Det var en absurd känsla att höra sitt eget namn läsas upp i NHL-draften.

En ung kvinna med blont hår och vit skjorta sitter framför en lada gjord av stockar. Det är sommar.
Alva Nygård släppte sin första låt 2016. En ung kvinna med blont hår och vit skjorta sitter framför en lada gjord av stockar. Det är sommar. Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth Alva,alva elle

Alva Nygårds fråga: Vad får dig att slappna av?

– Jag slappnar av om jag är hemma i Nykarleby och får sova så länge jag vill. När jag vaknar åker jag ut med en båt och fiskar. På kvällskvisten badar jag bastu. Det är en komplett dag för mig.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Joel vad han egentligen tycker om Karleby, om det gör ont att träffas av pucken och vilken fisk han helst fiskar och vilken han helst äter.