Hoppa till huvudinnehåll

Kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez: "Jag överlevde sexuella övergrepp" – lyfter upp sitt trauma i samband med stormningen av Capitolium

Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez går ut och berättar att hon har överlevt sexuella övergrepp. Alexandria Ocasio-Cortez Bild: STELLA Pictures / ddp Alexandria Ocasio-Cortez

I USA går den demokratiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez ut och berättar att hon har utsatts för sexuella övergrepp. Hon lyfter upp övergreppen i samband med att hon berättar om stormningen av Capitolium i januari. Och hon jämför dem som försöker tona ner stormningen med sexualförbrytare som försöker underminera sina offer.

När hundratals arga Trump-anhängare stormade Capitolium i Washington DC den sjätte januari 2021 gömde sig Alexandria Ocasio-Cortez inne på toaletten på sitt kontor i kongressbyggnaden.

Hon trodde att hon skulle dö.

– Jag har aldrig varit tystare i hela mitt liv. Jag höll andan.

– Inte igen, jag tänker inte låta det här hända mig igen. Jag tänker inte låta det hända andra igen. Det tänkte jag där jag gömde mig, säger Alexandria Ocasio-Cortez i den livesändning på Instagram där hon berättade om sina upplevelser under stormningen.

I samband med sin redogörelse för händelserna avslöjade Ocasio-Cortez att hon har utsatts för sexuella övergrepp.

– Jag har inte berättat det här för speciellt många i mitt liv. Men vid traumatiska händelser kommer tidigare trauman tillbaka.

Människor stormar ingången till Capitolium.
Hundratals arga Trump-anhängare stormade Capitolium den sjätte januari Människor stormar ingången till Capitolium. Bild: AFP / Lehtikuva Stormningen av Capitolium,USA

"De som tonar ner stormningen kan jämföras med sexualförbrytare som försöker tysta offer"

Ocasio-Cortez liknar dem som har försökt tona ner stormningen av Capitolium, som de republikanska senatorerna Ted Cruz och Josh Hawley, vid sexualförbrytare som försöker tysta ner sina offer.

– De här människorna säger till oss att gå vidare, att det inte är en stor grej, att vi ska glömma bort vad som har hänt och kanske till och med säger till oss att be om ursäkt. Det här är samma taktik som förövarna använder.

Bild på senatorn Ted Cruz framgör en rad amerikanska flaggor.
Bland annat Ted Cruz har försökt tona ner stormningen av Capitolium Bild på senatorn Ted Cruz framgör en rad amerikanska flaggor. Ted Cruz

Ocasio-Cortez har efter stormningen sagt att hon inte känner sig trygg med att gå på sammanträde med beslutsfattare från det republikanska partiet.

– Vi kan inte gå vidare utan att kräva ansvar. Vi kan inte läka utan att kräva ansvar, sa Ocasio-Cortez.

– För alla dem som har gått igenom något traumatiskt så är det redan ett enormt steg att medge det.

Beredd på kritik

Alexandria Ocasio-Cortez säger att hon är beredd på att bli kritiserad efter att ha berättat om de sexuella övergreppen eftersom de inte hade något direkt samband med stormningen av Capitolium.

– Människor kommer att säga att jag bara försöker få det att handla om mig, säger hon.

– Men alla traumatiska upplevelser kan vävas in i varandra och påverka varandra.

Enligt Ocasio-Cortez har kongressledamöterna fått möjlighet att tala med terapeuter för att kunna bearbeta stormningen av Capitolium.